#Catalunia – Compania în curs de dezvoltare a dezvoltat un plasture inteligent care aderă la pielea utilizatorului, evaluează cantitatea de săruri pe care o pierde în timpul desfășurării activității și oferă ghiduri personalizate de hidratare pentru a evita situațiile riscanteSweanty, care va fi prezent la 4YFN, a primit un grant direct de 100.000 de euro de la linia Startup Capital a ACCIÓ, destinată startup-urilor tehnologice aflate în stadiu incipient.Echipa lui Sweanty investighează alte aplicații ale tehnologiei sale protejate prin brevet și a lucrat deja la un test pilot pentru detectarea fibrozei chistice la bebeluși.Startup-ul catalan Sweanty a dezvoltat un wearable, un dispozitiv electronic pe care îl poartă un utilizator și care permite colectarea datelor, ceea ce permite sportivilor să prevină deshidratarea analizând transpirația. Această tehnologie de pionierat, protejată prin brevet, constă într-un plasture inteligent care aderă la pielea utilizatorului și măsoară cantitatea de săruri pe care o pierde în timpul activității sale pentru a-l alerta asupra riscului de deshidratare și a oferi linii directoare specifice de hidratare pentru a-l preveni.

Startup-ul își va prezenta tehnologia la 4YFN, târgul desfășurat în cadrul MWC destinat startup-urilor și investitorilor din sectorul tehnologiei, care va avea loc în perioada 27 februarie – 2 martie. Sweanty este unul dintre startup-urile catalane care va avea un spațiu la standul ACCIÓ – agenția pentru competitivitatea companiei a Departamentului de Întreprinderi și Muncă – în cadrul 4YFN pentru a-și face publicitate noilor produse.

Pentru a-și dezvolta tehnologia, Sweanty a fost beneficiarul grantului de capital de pornire al ACCIÓ, destinat să stimuleze creșterea tehnologiei în stadiu incipient și a startup-urilor deeptech. Mai exact, compania emergentă a primit 100.000 de euro.

„Când un sportiv nu este bine hidratat, nu poate performa la maximum și începe să sufere simptome: transpiră necontrolat, are crampe sau, în cel mai rău caz, o insolație îi poate lăsa inconștienți”, explică cofondatorul companiei. startup, Anna Llorella Bustins. „Tehnologia noastră ne permite să cunoaștem cantitatea de săruri care se pierd prin transpirație și de acolo, să determinăm tendința sportivului la deshidratare, care poate varia foarte mult de la o persoană la alta în funcție de starea sa fizică”, subliniază el.

Factorul inovator al acestei tehnologii, potrivit lui Llorella, constă în „simplitatea ei, întrucât constă dintr-un patch format dintr-o baterie de hârtie și foarte puține componente electronice, fapt care îi facilitează scalabilitatea și costul redus, fapt foarte important deoarece sunt plasturi de unică folosință”. Acest plasture este alimentat de transpirație în sine, deci nu are nevoie de altă baterie externă pentru a funcționa. Potrivit lui Llorella, „nu există altă tehnologie ca aceasta” cu aceste aplicații.

În doar 20 de minute, purtabilul face o primă citire a probei de transpirație și poate deja clasifica tendința fiecărui atlet la deshidratare. Atunci când sistemul urmărește sportivul pe parcursul unui antrenament complet, acesta poate afla mai detaliat despre situația lui și îi poate oferi un ghid cu instrucțiuni despre ce să mănânce înainte, în timpul și după exercițiu, în funcție de nevoile sale specifice, cu scopul de a „evita riscul”. de deshidratare înainte de a fi prea târziu, gândindu-se la momentul în care participă la o competiție mai solicitantă”, punctează Llorella. Într-o fază următoare, dispozitivul purtabil se va putea conecta cu mobilul datorită tehnologiei NFC. Printr-o aplicație, utilizatorul își va putea urmări istoricul și va putea primi instrucțiuni personalizate.

Compania în curs de dezvoltare își propune soluția către tot felul de sportivi, atât amatori, cât și profesioniști, cu un accent deosebit pe cei care practică sporturi de anduranță, precum cicliștii sau triatleții, la care riscul de deshidratare este mai mare. În prezent, aceștia au un prototip funcțional pe care se așteaptă să îl poată începe comercializarea în lunile următoare dacă obțin finanțarea necesară pentru a termina dezvoltarea produsului. De fapt, startup-ul plănuiește să deschidă în curând o rundă de finanțare.

Pe de altă parte, Sweanty studiază aplicarea tehnologiei sale în alte sectoare, precum sănătatea și, de fapt, a efectuat deja un test pilot cu Spitalul Sant Joan de Déu pentru detectarea fibrozei chistice la bebeluși. Acest test le-a permis să valideze siguranța instrumentului lor pentru această zonă, pe care intenționează să o exploreze în viitor.

În 2022, inginerii și antreprenorii Anna Llorella Bustins și Laura Ortega Tañá au fondat startup-ul ca o spin-off a CSIC, unde au început cercetările pentru a-și dezvolta tehnologia când erau cercetători la acest centru. Situat la Mataró Tecnocampus, startup-ul are alți trei parteneri care lucrează la proiect cu jumătate de normă.

Urmărește-ne pe rețele ________________________________________________________________

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat

Facebook @acciocat

Linkedin ACȚIUNE

Youtube ACȚIUNE

sursă: Startup-ul catalan Sweanty creează un „purtabil” care ajută la prevenirea deshidratării sportivilor pe baza analizei transpirației