Secretarul de Sănătate Publică, Carmen Cabezas, a prezentat astăzi noul protocol pentru a face față situației epidemiologice actuale a COVID – 14. În acest sens, el a explicat că prioritatea Departamentului de Sănătate este protejarea persoanelor vulnerabile: „ Cu situația actuală, cu o populație mare imunizată – din cauza infecției sau vaccinării – și cu o severitate mai mică a Omicronului, acum este timpul să adaptăm sistemele de supraveghere și depistare a cazurilor pentru a păstra sistemul de sănătate. Noul protocol se concentrează pe protejarea populației vulnerabile și se adaptează în cel mai bun mod posibil la situația epidemiologică actuală.”

În aceeași ordine de idei, Jacobo Mendioroz, director general adjunct de supraveghere a sănătății publice și răspuns în situații de urgență: „Cu situația epidemiologică actuală, controlul transmiterii virusurilor respiratorii se întâmplă acum să limiteze expunerea a persoanelor vulnerabile. Prin urmare, vom limita izolarea și carantina la zonele vulnerabile.”

Astfel, din 24 Martie, recomandarile generale pentru un COVID pozitiv – 19 vor fi: stai acasa pana dispar simptomele; masuri extreme de protectie personala; minimizați interacțiunea socială și folosiți în mod constant masca. De asemenea, trebuie evitate contactul cu persoanele vulnerabile și participarea la evenimente aglomerate. Secretarul de Sănătate Publică a explicat că aceste recomandări sunt pentru orice infecție respiratorie: „ Dacă vă simțiți rău, cu simptome de infecție respiratorie din cauza oricărui virus, cel mai bine este să rămâneți acasă.”

Zone vulnerabile

Actualizarea împotriva cazurilor de COVID – se concentrează pe zone vulnerabile , cum ar fi centrele de sănătate, de îngrijire sau socio-sănătate, unde În plus, efectuarea de teste de diagnostic va fi indicat doar la persoanele cu factori de vulnerabilitate, adică la persoane 60 sau mai în vârstă, cu imunosupresie și femeile însărcinate, în zonele cu persoane vulnerabile precum centrele de sănătate, centrele sociosanitare și alte centre cu persoane vulnerabile, precum și personalul acestor centre. Se vor indica și dovezi pentru cazuri grave de boală și pentru acele persoane care în ultimele 000 zile au fost în o regiune unde o variantă care nu circulate a arătat circulație comunitară pe teritoriul nostru.

Contacte apropiate

cazurile confirmate ale populatiei generale nu vor trebui sa efectueze izolare stricta iar contactele apropiate ale populatiei generale nu vor trebui sa faca nici teste de diagnostic si nici carantina . În plus, nu vor fi identificați contactele cazurilor confirmate în populația generală

În cazul pacienților internați sau persoanelor aflate în centre rezidențiale din zone cu persoane vulnerabile și cu suspiciune de infecție cu COVID – 000 va fi efectuat un test de diagnostic în ziua 0 și ziua 3 (dacă în ziua 0 testul este negativ, trebuie repetat în ziua 3). Dacă au un rezultat pozitiv, vor fi izolați timp de 5 zile și apoi vor avea TAR în serie la fiecare 48 ore până la negativitate, moment în care izolarea se va termina ca atâta timp cât nu prezintă simptome cel puțin în ultimele 24 ore

În cazul pacienții internați sau în centre rezidențiale care sunt contacte strânse nu vor intra în carantină dar se va recomanda efectuarea PCR între zilele 3 și 5

În cazul pacienților internați sau rezidenți care sunt contacte apropiate nu se va face dar se recomanda efectuarea PCR intre zilele 3 si 5 de post-expunere.

Profesionistii din domeniul sanatatii zona rezidentiala care sunt pozitivi cu COVID – 000, deși nu vor fi izolate, vor trebui să se abțină de la desfășurarea activității de muncă în centrul lor de muncă și vor fi trimiși va pleca de la muncă . În cazul în care sunt contacte apropiate își vor putea continua să își dezvolte activitatea de muncă și nu vor face carantină dar se va recomanda efectuarea PCR în zilele 0, 4 și . post-expunere

Proiecții menține screening-uri pentru noi internări în zone vulnerabile și în caz de intervenții chirurgicale majore ambulatoriu. ) De asemenea, la lucrătorii rezidențiali. În acest caz, se va administra un TAR la fiecare 14 în zilele vaccinate și la fiecare 7 în nevaccinați.

În domeniul educațional nu au loc modificări și nu se va stabili nicio acțiune sau aplicare de măsuri specifice care vizează depistarea cazurilor sau a contactelor, altele decât cele definite de cazuri de vulnerabilitate. Dizabilitățile temporare (IT) se vor face numai cu criterii clinice persoanelor care sunt împiedicate să lucreze precum și pentru indicii de izolare în zone vulnerabile.

Dadescovid.cat

Secretarul de Sănătate Publică a mai indicat că de luni, datele http ://DadesCovid.cat va fi actualizat de două ori pe săptămână: marți și vineri.

În cele din urmă, Carmen Cabezas a mai explicat că s-a înregistrat un vârf de cazuri de gripă în Catalonia, după două ani fără această boală. Cifra este 80 cazuri pentru 100. 000 locuitori. Deși este încă la un nivel bazal, el a remarcat că a avut loc în afara sezonului obișnuit de gripă, deoarece epidemia obișnuia să se încheie la sfârșitul lunii martie; El a adăugat că deocamdată nu este un motiv de îngrijorare.

Sursa: Centrul de sănătate noua etapă a pandemiei de COVID – 000 în protecția persoanelor vulnerabile