#Madrid –

Cu ocazia Zilei Mondiale a acestei boli

Spitalul Universitar Henares, situat în Coslada și aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a găzduit ziua a XIV-a a Asociației Rudelor Pacienților cu Alzheimer, Parkinson și alte demențe din Coridorul Henares (AFA), coincidend cu Ziua Mondială a Alzheimer, care este sărbătorită în fiecare 21 septembrie.

Evenimentul a fost inaugurat de un membru al executivului entității, Marcos Tomás Alcalde, împreună cu directorul general al acestui spital public din Madrid, Ignacio Martínez Jover, primarul orașului San Fernando de Henares, Javier Corpa, și consilierul pentru participarea cetățenilor de la Coslada. , Elena Lebrato. În acest an, tema principală a fost „Progresele în cercetare”.

Prezentarea de deschidere a fost susținută de șeful de Neurologie de la Spitalul Universitar Henares, dr. Fernando Pérez Parra, care a trecut în revistă noile linii de cercetare în boala Alzheimer. El a evidențiat importanța diagnosticului precoce pentru a evita dezvoltarea bolii: Depistarea precoce a simptomelor, studiul lichidului cefalorahidian, studiul altor biomarkeri aflați în investigație, amiloid Pet-tac.

În acest moment sunt în curs de desfășurare un număr mare de studii clinice și noi molecule în studiu, care vor vedea lumina zilei în câțiva ani. Între timp, medicul a evidențiat importanța tratamentului non-farmacologic: stimularea cognitivă și activitatea fizică; ambele esenţiale în tratamentul şi prevenirea acestei boli conform numeroaselor publicaţii ştiinţifice.

În continuare, directorul medical al Spitalelor Sanitas, dr. David Curto, a explicat inovația și tehnologia în îngrijirea vârstnicilor. Sara Torres, logoped specializat în demență și Alzheimer, ne-a vorbit despre intervenția logopedică la persoanele cu demență și despre cum a evoluat aceasta în ultimii ani. Eduardo Villamil, de la Universitatea Rey Juan Carlos, a explicat o nouă terapie: „Intervenția cu exerciții fizice individualizate prin dispozitive multisenzoriale (ROX) la pacienții cu demență”.

În sesiunea de după-amiază, emoțiile au fost protagoniști. Dr. Isabel Cabrera Lafuente și dr. Laura Gallego, de la Universitatea Autonomă din Madrid, ne-au explicat modul de abordare a emoțiilor complexe la îngrijitorii de familie ai persoanelor cu demență: ambivalența, vinovăția și evitarea experiență. În cele din urmă, Montserrat Pérez García, psiholog specializat în Durere și rezistență, cu experiență îndelungată la AFA Corredor del Henares, și-a concentrat prezentarea pe „Reziliența și inteligența emoțională în îngrijitorii de familie ai persoanelor cu demență”.

La încheierea zilei, s-a evidențiat încă o dată marea muncă desfășurată de AFA Corredor del Henares în sprijinirea, însoțirea și diseminarea cunoștințelor despre această boală. Boala Alzheimer este o boală care trebuie combătută din punct de vedere multidisciplinar în ceea ce privește asistența medicală, dar necesită și un efort semnificativ din partea societății pentru a sprijini îngrijitorii bolnavilor, a promova cercetarea în acest tip de demență și a realiza calitate mai bună pentru pacienți și familii.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar Henares reunește pacienți, familii și experți în boala Alzheimer