Primul caz de donație în asistolia neonatală și cu grup incompatibil

Unitatea de perfuzie a Spitalul Materno-Infantil Gregorio Marañón -format din José Ángel Zamorano, Charo Pérez și Blanca Ramírez- a câștigat premiul pentru cel mai bun caz clinic la al XXII-lea Congres al Societății Spaniole de Perfuzionişti, desfăşurat la Oviedo. Lucrarea „Donația în asistolia neonatală, recuperarea miocardică și transplantul AB0 incompatibil. Primul caz combinat din lume” a fost apărat de José Ángel Zamorano, care a primit premiul în numele întregii echipe.

Spitalul Gregorio Marañón a efectuat anul trecut primul transplant din lume de inimă de sugar de la un donator în asistolă la un bebeluș de câteva săptămâni și cu incompatibilitate de sânge cu donatorul său. În procedura utilizată, inima donatorului decedat, care se afla într-un spital situat la km de Madrid, acesta a fost recuperat înainte de extragerea sa printr-un sistem de circulație extracorporeală care permite menținerea oxigenată a organelor susceptibile de transplant și evaluarea funcției cardiace. După verificarea funcției adecvate cu această tehnică, sa procedat la extracția cardiacă.

„Având în vedere caracteristicile acestui transplant, noi, perfuzioștii a trebuit să călătorească cu chirurgii cardiaci pediatri la spitalul donatorului pentru că a trebuit să recuperăm bătăile inimii pentru a o putea transfera și implanta. Sarcina noastră este să fim inima și plămânii copilului în timpul operației. În plus, a trebuit să modificăm întreaga pompă de bypass cardiopulmonar pentru a găzdui un copil atât de mic. Din fericire, totul a mers bine și am putut scoate organul. Câteva ore mai târziu, în centrul nostru a fost implantat un receptor cu o grupă sanguină diferită de cea a donatorului. Organizația Națională de Transplant ne-a confirmat a posteriori că am efectuat primul transplant de inimă incompatibil AB0 după donarea în asistolă și cu recuperare miocardică la nou-născuți din lume”, explică José Ángel Zamorano, perfuzionist din Marañon.

Trebuie să ne amintim că deja în 2018 Spitalul Gregorio Marañón a efectuat primul transplant de inimă pentru sugari incompatibil AB0 în Spania și în 2021 a fost făcut un pas suplimentar și program de donație în asistolie controlată și recuperare miocardică. Ambele strategii, combinate, se pot traduce printr-o scădere a timpilor de așteptare și depășirea cifrelor actuale pentru transplanturile pediatrice.

Sursa: Comunitatea Madrid – Unitatea de perfuzie a Spitalului Gregorio Marañón, acordată de Societatea Spaniolă de specialitatea