#Madrid –

CU O ECHIPĂ ÎN LOCAL ACUM MAI MULT DE UN AN

Serviciul de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie al Spitalului Universitar din Fuenlabrada a efectuat aproximativ 75 de implanturi de proteză de genunchi cu un sistem inovator de chirurgie robotică încorporat în portofoliul său de servicii în urmă cu aproximativ un an. De atunci, această tehnologie a făcut posibilă efectuarea de intervenții chirurgicale cu un sistem de navigație robotizat care nu necesită imagini prealabile, întrucât toate rezecțiile sunt controlate în timp real de sistemul de navigație și executate de chirurg cu un motor robotizat.

Principalele functionalitati ale acestui echipament se datoreaza sistemului sau de navigatie alcatuit din trei elemente de baza: o statie de lucru (calculator incorporat in sala de operatie); un sistem de localizare în spațiu pentru a recunoaște poziția și orientarea relativă a instrumentelor chirurgicale în raport cu structurile anatomice implicate în intervenție chirurgicală și, în al treilea rând, metode de referință care permit referirea anatomiei pacientului prin crearea unui model virtual al genunchiului în timp real și fără a fi nevoie de teste imagistice specifice, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) înainte de intervenția chirurgicală.

„Chirurgia navigată a genunchiului și robotica este un domeniu nou în chirurgia protetică și are avantaje față de operațiile convenționale: permite poziționarea optimă a componentelor, ceea ce se așteaptă să ofere rezultate mai bune și o supraviețuire mai mare a implanturilor, reducând înlocuirile în viitor.” detaliază șeful Serviciului de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie al acestui spital public din Comunitatea Madrid, Francisco Javier García Lázaro.

Un sistem mai precis

Această tehnologie folosește un motor robotic care permite rezecțiilor să fie exacte pentru amplasarea componentelor conform planificării chirurgicale și poate fi ajustată la niveluri de 0,5º sau 0,5 mm, ceea ce conferă acestei tehnici un grad de precizie de neconceput în comparație cu tehnici chirurgicale convenționale.

Un alt aspect care reprezintă un avans semnificativ în acest tip de intervenție este că chirurgia robotizată navigată pentru artroplastia genunchiului oferă posibilitatea de a avea poziționarea implanturilor în timp real, evaluând funcția ligamentelor și știind care este aliniamentul genunchiului. sau gama sa de mobilitate pentru a încerca să realizeze amplasarea perfectă a implanturilor pentru a obține rezultate mai bune pe termen lung.

Un alt avantaj al acestei proceduri este ca pacientii supusi unei interventii chirurgicale au un risc mai scazut de sangerare deoarece nu este necesara amplasarea unor ghidaje in interiorul femurului si/sau tibiei pentru a ghida sabloane pe care se fac taieturile in tehnicile conventionale de artroplastie. Aceste ghidaje la perforarea canalului spinal cresc pierderea de sânge în timpul intervenției.

Serviciul de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie HUF

Serviciul de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie al Spitalului Universitar Fuenlabrada, condus de Francisco Javier García Lázaro, participă la aproximativ 12.880 de primele consultații și la 28.365 de consultații ulterioare în fiecare an. În plus, acest serviciu efectuează în jur de 1.057 de intervenții chirurgicale programate și 1.163 de intervenții chirurgicale în ambulatoriu pe an.

In ceea ce priveste oferta de ingrijire, acest serviciu are patru unitati de ingrijire care vizeaza afectiuni specifice piciorului-glezna, membrului superior, membrului inferior si coloana vertebrala.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar din Fuenlabrada realizează peste 70 de implanturi de proteză de genunchi cu un sistem inovator de chirurgie robotizată