#Madrid –

Este o inițiativă multidisciplinară cu participarea diferitelor specialități

Serviciul de Geriatrie al Spitalului Universitar Puerta de Hierro Majadahonda a înființat o Școală pentru Îngrijitori care, formată din profesioniști din cadrul Serviciului de Geriatrie, împreună cu experți din alte servicii și unități implicate în managementul acestor persoane, caută să fie un punct de referință atât pentru pacienții care sunt îngrijiți în acest Serviciu, cât și pentru îngrijitorii care îi însoțesc.

Creșterea speranței de viață a populației a însemnat o creștere a numărului de boli cronice la persoanele în vârstă. Acest lucru implică o nevoie mai mare de îngrijire cuprinzătoare la acești pacienți vârstnici, care solicită și o cantitate mai mare de informații privind prevenirea și managementul corect al anumitor patologii.

Confruntat cu această situație și cu scopul de a promova autoîngrijirea și îmbunătățirea calității vieții acestor persoane, Școala de Îngrijitori a Serviciului Geriatric al Spitalului Universitar Puerta de Hierro Majadahonda a realizat o serie de videoclipuri informative cu recomandări și ghiduri de autoîngrijire cu privire la unele aspecte legate de îmbătrânire sau de managementul unora dintre cele mai răspândite patologii de top în această perioadă, printre altele vitale din acest grup.

Videoclipurile, în care apar profesioniști din domeniul sănătății specializați în diferitele zone care sunt tratate, urmăresc să obțină rezultate mai bune în sănătate și să garanteze o calitate adecvată a vieții acestor pacienți atât în ​​timpul șederii în spital, cât și ulterior acasă.

Aceste materiale acoperă o mare varietate de subiecte, precum managementul și prevenirea căderilor, cu accent deosebit pe recomandarea de a consulta un medic în caz de cădere pentru a exclude că nu există o patologie ascunsă; importanța efectuării exercițiilor de stimulare cognitivă și funcțională, evidențiind practicarea regulată a exercițiilor fizice; îngrijirea pielii sau necesitatea includerii unui aport ridicat de proteine ​​în alimentația pacienților în vârstă.

În plus, există și o serie de videoclipuri despre managementul non-farmacologic al unora dintre patologiile cu cea mai mare prevalență în rândul persoanelor peste 65 de ani: boli cardiovasculare, diabet de tip 2, constipație, incontinență, sindrom confuzional acut sau delir, disfagie, demență sau insomnie, printre altele. Referitor la acestea din urmă, Școala de Îngrijitori subliniază falsa credință că este normal să ai insomnie la această vârstă și sfătuiește să mergi la medic, întrucât tratamentul acestei patologii poate preveni un număr mare de boli cronice.

De asemenea, există mai multe videoclipuri care vorbesc despre adaptarea la pacienții cu dizabilități sau cu mobilitate redusă la domiciliu, precum și despre îngrijirea la domiciliu pentru dispozitive precum cateterul vezical, gastrostomia sau sondă nazogastrică, printre altele. Ajutoarele pentru dependență și îngrijirea cerută de îngrijitor sunt două aspecte cheie care apar și în materialele audiovizuale ale Școlii pentru Îngrijitori.

Toate aceste videoclipuri sunt disponibile pe site-ul Serviciului de Geriatrie al Spitalului Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, în special în secțiunea „Școala pentru îngrijitori”, care poate fi accesată prin intermediul acestui link-uri.

Unitatea de Ortogeriatrie dispune de resurse pentru pacientii cu fractura de sold

Având în vedere prevalența fracturilor de șold în rândul persoanelor de peste 75 de ani, Spitalul Puerta de Hierro are o Secție de Ortogeriatrie. Această unitate formată din traumatologi și geriatri lucrează în mod multidisciplinar cu alți profesioniști precum Asistență Socială, Anestezie, Reabilitare și Nutriție. Această Unitate îngrijește pacienții mai în vârstă care au suferit această leziune într-un mod mult mai personalizat și, cu scopul de a facilita recuperarea acestora, a pregătit și o serie de materiale informative specifice pentru aceștia.

Aceste resurse explică în ce constă procesul de fractură, care sunt cele mai frecvente complicații și ce exerciții și obiceiuri de viață sunt cele mai recomandate pentru a obține o recuperare completă.

Pe perioada internării în spital, aceste informații sunt oferite pacienților prin filmulețe la televizoarele din camere pentru ca, într-un mod simplu, atât pacienții, cât și îngrijitorii să crească informațiile primite și să rezolve eventualele îndoieli care pot apărea. In plus, aceste informatii sunt incluse si intr-un manual complementar, astfel incat toate aceste recomandari sa poata fi consultate oricand in timpul procesului de recuperare ulterior la domiciliu.

Cu aceste resurse suplimentare, profesioniștii spitalului nu caută să înlocuiască niciun proces, dar obiectivul lor este de a oferi pacienților geriatrici și îngrijitorilor acestora informații suplimentare care să îi ajute să gestioneze mai bine situația în fiecare caz concret.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Puerta de Hierro își promovează Școala pentru îngrijitori geriatrici pentru a promova auto-îngrijirea și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților în vârstă