#Madrid –

Studiul de pionierat la nivel internațional este condus de dr. Mariano Provencio, șef de serviciu la Spitalul Puerta de Hierro, și reprezintă începutul unei schimbări de paradigmă în tratarea cancerului pulmonar în stadiile incipiente. Studiul a fost conceput în acest spital public din Comunitatea Madrid, unde au fost de asemenea efectuate toate cercetările translaționale.

Rezultatele acestui studiu NADIM II, de la Spanish Lung Cancer Group (GECP), au fost publicate săptămâna aceasta în The New England Journal of Medicine și aprobă marele beneficiu al chimio-imunoterapiei cu nivolumab înainte de operarea tumorilor pulmonare în stadiul III.

„Acest studiu spaniol publicat în NEJM a deschis ușa către o schimbare globală în tratamentul pacienților cu cancer pulmonar precoce. În Statele Unite, FDA a acordat aprobarea rapidă pentru ca această schemă de tratament să fie disponibilă în spitalele din America de Nord, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) și-a exprimat și avizul favorabil subliniind rentabilitatea acesteia și sperăm că acest lucru va sosesc anul si in Europa. O schimbare globală care începe și se consolidează cu cercetarea 100% spaniolă”, detaliază dr. Mariano Provencio, care este și investigatorul principal al studiului.

„În prezent, doar 30% dintre acești pacienți supraviețuiesc cinci ani. Cu schema NADIM, acest procent ar putea ajunge la 70%. Peste 6.000 de pacienți pot beneficia de îmbunătățiri ca răspuns la tratament și supraviețuire în fiecare an în Spania”, arată GECP.

Dr. Provencio adaugă că „nu vorbim doar de un singur medicament. Vorbim despre o schimbare a abordării și strategiei terapeutice care implică mulți profesioniști: patologi, chirurgi, oncologi sau radioterapeuți. Am găsit o îmbunătățire semnificativă care ne poate pune pe calea vindecării unui număr semnificativ de pacienți după decenii fără progrese.”

Ideea și designul studiului NADIM a luat naștere la Spitalul Puerta de Hierro, de mâna dr. Provencio, și în acest centru s-au desfășurat și toate cercetările translaționale: teste de laborator, teste genetice și moleculare și determinarea căror pacienţi au răspuns mai mult sau mai puţin la această nouă schemă de tratament cu chimio-imunoterapie înainte de operaţie.

Mai multe răspunsuri la tratament și mai mulți pacienți operabili
Datele NADIM II publicate în NEJM deschid ușa către creșterea procentului de pacienți care obțin remisiune completă pe termen lung a tumorii. În acest sens, datele din studiu arată că 36,8% dintre pacienți realizează o reducere completă a tumorii, față de 6,9% care o fac cu abordarea tradițională de aplicare a tratamentului după intervenție chirurgicală.

Foarte evidentă este și îmbunătățirea supraviețuirii, cu 20% mai mare, întrucât cu chimio-imunoterapie 85% dintre pacienți sunt în viață la doi ani față de 63% cu abordarea tradițională de aplicare a tratamentului după intervenție chirurgicală.

Această abordare a tratamentului, de altfel, ar face posibilă creșterea numărului de pacienți care pot fi operabili în cele din urmă: 93% dintre pacienții din grupul de terapie combinată au fost operați după tratament, față de 69% din grupul de control.

Obiectiv: evitarea recidivelor bolii
La momentul diagnosticului, mai mult de o treime dintre pacienții cu cancer pulmonar au boală în stadiu incipient sau local avansat. În acest context, nici chirurgia, nici radioterapia în sine nu sunt asociate cu rezultate bune. În aceste cazuri există de obicei micro-metastaze într-un ganglion limfatic, astfel încât majoritatea pacienților în cele din urmă recidivă, reprezentând două treimi din recidivele sistemice.

În acest sens, unul dintre punctele forte ale studiului spaniol este că se concentrează pe pacienții cu stadiu IIIA local avansat, cu o nevoie mai mare de îmbunătățiri clinice. Datele GECP merg mult spre stabilirea unui standard unic de îngrijire pentru boala operabilă în stadiul III, care oferă beneficii mari pentru pacienții cu o tumoare cu impact mare.

Despre studiile NADIM
Acest grup de cercetare independent, format din 620 de specialiști multidisciplinari din toată țara, a fost un pionier în 2019 în demararea studiului beneficiilor pe care această strategie terapeutică le-ar putea aduce cu studiul său NADIM. NADIM, un studiu pilot pe 46 de pacienți, a fost primul studiu la nivel mondial care a analizat beneficiile (fezabilitatea, siguranța, eficacitatea și supraviețuirea) administrării chimio-imunoterapiei înainte de intervenția chirurgicală la pacienții cu cancer pulmonar precoce sau local avansat.

Rezultatele au fost publicate în 2020 în The Lancet. „A fost o schimbare de abordare care a fost gestată de la un grup independent de cercetare clinică din Spania. Rezultatele au fost atât de spectaculoase (81,9% dintre pacienți în viață la trei ani, 69,6% nu au avut progresie a bolii după trei ani și 63% fără tumori la intervenție chirurgicală) încât am captat interes internațional și a fost lansat un studiu la nivel mondial în această linie care a validat datele NADIM și a fost cheia pentru aprobarea accelerată de către FDA a acestui tratament”, explică dr. Provencio.

Pe baza acestui studiu pilot, GECP a lansat NADIM II, unde există două ramuri de tratament care compară standardul pentru acest tip de pacienți cu terapia combinată cu chimio-imunoterapie și care validează constatările prezentate până acum și o schimbare de paradigmă. Studiul NADIM II a recrutat 86 de pacienți din douăzeci de spitale spaniole.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Puerta de Hierro contribuie la consolidarea unui tratament pentru cancerul pulmonar inițial care mărește supraviețuirea și va beneficia a peste 6.000 de pacienți pe an