#Madrid –

Spitalul Universitar Public Severo Ochoa din Comunitatea Madrid a început să aplice crioablația în tratamentul cancerului de sân prin intermediul Serviciului său de radiodiagnostic. Această tehnică terapeutică se administrează prin piele și constă în introducerea unui ac în tumoră, ghidată de ultrasunete, pentru a distruge celulele afectate prin înghețare. Intervenția se efectuează sub anestezie locală, fără spitalizare și cu o durată mai mică de o oră. Prognosticul evolutiei la pacienti este de obicei pozitiv.

Prima pacientă de la Severo Ochoa din Leganés asistată la această procedură a fost o femeie de 69 de ani care, pe lângă prezentarea acestei boli, dezvolta și o altă tumoră în stare avansată. După aprobarea Comitetului Multidisciplinar de Sân al centrului de sănătate, profesioniștii l-au folosit cu intenție curativă, pe lângă eliberarea unui tratament medical de terapie hormonală. Ambele acțiuni au fost efectuate în camera de ecografie a Serviciului de Radiodiagnostic și utilizatorul le-a tolerat fără complicații, ducând în prezent o viață normală.

Tratamentul percutan în cancerul de sân oferă mai multe opțiuni pentru abordarea sa care sunt aplicate de zeci de ani. Una dintre ele este ablația prin radiofrecvență și cu microunde, eficientă pentru distrugerea tumorii, dar cu dezavantajul că necesită sedare din cauza cât de dureroasă este.

În viitor, crioablația ar putea fi o alternativă la intervenția chirurgicală pentru controlul neoplasmelor în stadiile incipiente, adică creșterea necontrolată a celulelor sau țesuturilor anormale din organism, așa cum a explicat María Azahara Hoyas, radiolog mamar la Spitalul Severo Ochoa. . .

Acest sistem a fost utilizat pentru prima dată în Spania pentru tratamentul cancerului de sân la Spitalul Public La Paz din Comunitatea Madrid, în 2019, și de atunci a fost încorporat în alte centre ale Serviciului de Sănătate din Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Public Severo Ochoa din Comunitatea Madrid încorporează crioablația în tratamentul cancerului de sân