#Arganda – Museo Nacional del Prado și Consiliul Local Arganda del Rey au semnat a acord de depozit-contract pentru două lucrări aparținând colecției permanente a Museo del Prado care provin din vechea casă de agrement pe care o avea în Arganda Hans KhevenhüllerAmbasador Imperial la Curtea lui Felipe II și Felipe III, pentru depozitare temporară la Centrul Municipal „Montserrat Caballé” din Arganda del Rey.

Mai exact, este vorba de două piese ceramice importante cu brațele heraldice ale familiei Khevenhüller care flancau ușa de acces la curtea interioară a casei, care avea un soclu de aceeași formă, design și tonuri de culoare a ceramicii de la Talavera de la Queen. Sunt două plăci care făceau parte din colecția eterogenă de artă pe care Pedro Fernández Durán o avea acasă pe strada Claudio Coello și pe care a lăsat-o moștenire Muzeului Prado în 1931.

De la acea dată nu au mai fost asociate cu Arganda del Rey și au rămas printre fondurile neexpuse ale Muzeului Prado și nici nu apar în studiile istorice publicate despre Casa del Rey. Situație care s-a schimbat, și nu a fost întâmplător, totul a început în primăvara lui 2015, când Consiliul Local a decis să efectueze o intervenție arheologică în spațiul ocupat de curtea interioară a casei, astăzi piață. Obiectivul a fost încercarea de a localiza vechea fântână cu sculpturi din casa ambasadorului Khevenhüller. Rezultatul a fost surprinzător, au apărut urme ale grădinii și ale fântânii în sine, care au permis reconstrucția de încredere de care ne putem bucura astăzi, și ceea ce de-a lungul timpului s-a dovedit a fi de o importanță capitală, două mici fragmente ceramice din secolul al XVI-lea. Din aceste două mici rămășițe s-a efectuat o anchetă de către tehnicienii municipali în colaborare cu conservatori din Ministerul Culturii și s-a ajuns la concluzia că acestea coincid ca formă, culoare și dimensiune cu cele două plăci heraldice. Fără îndoială, în Arganda se aflau în 1597, într-o frumoasă curte renascentist, iar acum revin în Arganda ca depozit, grație generozității Muzeului Prado, două piese unice dintr-un patrimoniu dispărut care iese din nou la lumină. .

Lucrările împrumutate de la Museo Nacional del Prado, ele reprezintă stema familiei Khevenhüller înconjurată de gulerul ordinului Lână de Aur. Faptul că ambasadorul Hans Khevenhüller a decis să plaseze două steme în curtea casei sale, în fața fântânii, răspunde gustului vremii pentru folosirea heraldicii ca exaltare a puterii familiei și ca semn de distincție. social, deși ambasadorul avea un alt motiv, să arate că regele Felipe al II-lea îi acordase colierul Ordinului Lână de Aur, la care puteau accesa doar monarhii și câțiva aleși.

cele două plăci Ele răspund gustului pentru ceramica Talavera promovat în timpul domniei lui Felipe al II-lea. Tehnica sa grozavă și decorațiunile inovatoare pe glazură, cu alb lăptos caracteristic, vopsit cu albastru, galben și portocaliu, au făcut plăcile Talavera, citate de Cervantes, Lope de Vega și Tirso de Molina, prezente în numeroase clădiri din epocă.

Transferul acestui depozit către Consiliul Local Arganda del Rey Este inclus în programul ‘Extended Prado’cu care Museo del Prado intenționează să extindă prezența și vizibilitatea colecției sale pe întreg teritoriul național.

Cele două plăci sunt programate să fie expuse într-o vitrină în sala de expoziție Arhiva Orașului din Centrul Municipal „Montserrat Caballé” începând cu a doua jumătate a lunii septembrie.

Sursa: După 400 de ani, scuturile Casei Regelui revin