#Madrid –

ORGANIZAȚI A III-A ÎNTÂLNIRE PRIVIND AVANZĂRI ÎN TERAPIA INTRATECALĂ

Spitalul Universitar La Princesa, un centru public din Comunitatea Madrid, a organizat pe 11 și 12 aprilie a III-a Întâlnire a Progreselor în Terapia Intratecală. O întâlnire multidisciplinară, coordonată de Concepción Pérez, șefa Unității de Durere, și José Antonio Fernández, șeful Serviciului de Neurochirurgie, al cărei obiectiv a fost împărtășirea celor mai relevante și inovatoare aspecte pentru tratamentul pacienților cu durere intensă și refractară (ceea ce nu poate fi controlat cu medicamente).

20% din populația Spaniei suferă de dureri cronice, dintre care 6% au dureri cronice severe. Abordarea acestui tip de durere trebuie efectuată în unități multidisciplinare de durere în care coexistă diferite specialități, inclusiv anestezisti, neurochirurgi, farmacologi, interniști, psihologi, nursing etc.

În acest sens, la conferința – organizată cu sprijinul lui Esteve și avizul Societății Spaniole de Durere (SED) – au participat profesioniști din diferite ramuri ale sănătății pentru a aborda subiecte foarte diverse, axate pe aplicarea analgeziei intratecale (tratamentul pentru controlul durerii). ) la pacient, în tratamentul spasticității și durerii severe, în programarea și umplerea pompei intratecale (un dispozitiv special care livrează cantități concentrate de medicamente în zona măduvei spinării, cunoscută sub numele de perfuzie intratecală), neurostimulare vs perfuzie intratecală , și perfuzie intratecală în durerea non-oncologică, printre altele. Întâlnirea sa încheiat, în fiecare zi, cu o discuție și dezbatere între profesioniștii prezenți.

Ziua a fost inaugurată de ministrul adjunct al Sănătății din Comunitatea Madrid, Laura Gutiérrez Barreno; directorul general al Spitalului Universitar La Princesa, José Julián Díaz Melguizo; șeful unității de durere a centrului, Concepción Pérez, și directorul medical al ESTEVE, Ángel Azpeitia.

Eficacitate mai mare a tratamentului durerii și mai puține efecte secundare

Tratamentul durerii cronice intense și al durerii canceroase la pacienții care nu au răspuns la tratamentele convenționale se realizează prin tratamente intervenționale, precum terapia intratecală, care constă în aplicarea unui medicament în apropierea măduvei spinării printr-un cateter (un tub subțire) care este lăsat pe spate. Acest cateter este de obicei dus la abdomen și conectat la un dispozitiv (pompă) care este umplut cu medicamente care sunt administrate pacientului în mod continuu.

Avantajele acestui tip de tratament sunt că include administrarea de analgezice direct la locul lor de acțiune și are o eficiență mai mare a tratamentului durerii cu o reducere asociată a efectelor secundare, comparativ cu administrarea orală sau intravenoasă.

Peste 11.000 de pacienți tratați și aproape 600 de intervenții pe an

Unitatea de Durere a Spitalului La Princesa abordează durerea la acest tip de pacient prin tehnici intervenționale precum ozonoterapia, neurostimulare, tratamente regenerative, intervenții în durerea canceroasă, precum și ajutor psihologic pentru pacienții care au nevoie de el. În fiecare an, peste 11.000 de pacienți cu această afecțiune sunt tratați și sunt efectuate peste 1.000 de proceduri.

În ceea ce privește calitatea îngrijirii, această Unitate de Durere este acreditată în Standardul ACDON (rezultat de excelență), certificat în ISO 9001:2015. În plus, împreună cu Serviciul de Neurochirurgie, participă la tratamentul durerii neuropatice centrale, patologie pentru care Spitalul Universitar La Princesa este referință națională (CSUR).

La rândul său, Serviciul de Neurochirurgie al Spitalului La Princesa efectuează anual peste 6.600 de consultații și în jur de 600 de intervenții pe an. Este, de asemenea, centru național de referință (CSUR) în chirurgia epilepsiei refractare și în chirurgia tulburărilor de mișcare. În ceea ce privește cercetarea, Serviciul a publicat lucrări importante de cercetare cu un factor de impact ridicat în principalele reviste de specialitate, atât spaniole, cât și din afara țării noastre.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul La Princesa promovează progrese în tratamentul pacienților cu dureri cronice severe