#Madrid –

ACEASTA DISCIPLINA VA PERMITA SA ALEGETI CEL MAI BUN TRATAMENT PENTRU FIECARE PACIENT

Spitalul Universitar La Princesa, un centru public din Comunitatea Madrid, a organizat primul său curs de Farmacogenetică Clinică pe 5 aprilie: „Înțelegerea farmacogeneticii”, destinat profesioniștilor și studenților din domeniul sănătății care sunt interesați să învețe despre această ramură. medicină de precizie personalizată. Cursul, condus de Serviciul de Farmacologie Clinică, va oferi o viziune clară asupra acestei discipline, prin experiența muncii de zi cu zi a profesioniștilor care își desfășoară activitatea în acest domeniu în scopuri medicale și de cercetare.

Farmacogenetica implementată în practica clinică face posibilă alegerea celui mai bun tratament farmacologic pentru fiecare pacient și evitarea apariției efectelor adverse, datorită identificării genelor responsabile de răspunsurile la medicamente. În acest fel, contribuie la îmbunătățirea calității asistenței medicale, oferind medicină personalizată de precizie.

Întâlnirea, predată personal și telematic, va fi împărțită în trei blocuri de instruire: un bloc inițial va stabili conceptele de bază ale farmacogeneticii, unde se vor discuta despre genomul uman și variația genetică, iar fenotipul farmacogenetic va fi definit.

Într-un al doilea bloc, se va prezenta implementarea acestei discipline în laborator și se vor cunoaște cele mai utile instrumente, abordând principalii markeri farmacogenetici, funcționarea unei Unități de Farmacogenetică, precum și diferitele resurse informaționale.

Ultima parte a cursului se va concentra pe practica clinică, cu o abordare a diferitelor cazuri clinice, implementarea farmacogeneticii în Spania și în lume, prescrierea de statine și standardele bunei practici clinice.

Optimizarea tratamentului pentru fiecare pacient

Serviciul de Farmacologie Clinică al Spitalului Universitar La Princesa, responsabil cu organizarea cursului, evaluează eficacitatea și siguranța medicamentelor, precum și utilizarea corectă a acestora, atât la nivel individual (prin consultații terapeutice privind reacțiile adverse, individualizarea dozelor, monitorizarea concentrațiilor plasmatice ale medicamentelor etc.), ca grup (criterii de evaluare a eficacității și siguranței, selecția medicamentelor, elaborarea de protocoale terapeutice și ghiduri de prescripție, farmacoepidemiologie, lucru în farmacie și comitete terapeutice de cercetare și etica clinică). cercetare etc.). Toate acestea, oferind sprijin altor servicii spitalicești pentru a ajuta la îmbunătățirea calității îngrijirii pacienților.

În ceea ce privește cercetarea, acest serviciu, condus de Dr. Francisco Abad Santos, are Unitatea centrală de cercetare clinică și studii clinice, pentru a sprijini cercetătorii din spitale care doresc să efectueze atât cercetări clinice independente, cât și studii clinice (EECC) promovate de industria farmaceutică. . Această Unitate se află în cadrul Institutului de Cercetări în Sănătate al Spitalului La Princesa (IIS Princesa), datorită căruia se pot realiza studii în diferite arii terapeutice în colaborare cu alte servicii spitalicești.

În ceea ce privește activitatea științifică, în ultimii ani Serviciul a participat la peste 20 de proiecte de cercetare. În plus, a publicat peste o sută de articole în reviste indexate în JCR (Rapoarte citate din jurnal); majoritatea pe farmacogenetică, studii clinice și cercetare translațională.

Program și înscriere la curs făcând clic AICI.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul La Princesa promovează medicina personalizată de precizie prin primul său curs de Farmacogenetică Clinică