#Madrid –

SCOALA DE NURSING A FUNCTAT DIN 1970 PANA IN 1980

Spitalul Universitar La Princesa a sărbătorit 50 de ani de la prima promovare a Școlii de Asistente Medicale a acestui centru de sănătate publică din Comunitatea Madrid. Această instituție, denumită Școala Asistenților Tehnici de Sănătate Femeii, a funcționat în acest spital între anii 1970 și 1980. Întâlnirea comemorativă, organizată de Asociația Prietenilor Spitalului La Princesa (AHUPA), a reunit peste 200 de asistenți medicali din opt promoții formate la școală.

Întâlnirea, desfășurată pe 18 octombrie, a fost condusă de președintele AHUPA, Carlos Valiente seguiro, și inaugurată de Diego Ayuso Murillo, secretar general al Consiliului General de Nursing, însoțit de Elena Viñas Toledo, secretar general al Colegiului Oficial de Nursing din Madrid; José Julián Díaz Melguizo, director general al Spitalului Universitar La Princesa; și Pilar Prieto Alaguero, director de Nursing la centru.

Directorul general al Spitalului La Princesa a apreciat, printre altele, munca Nursing-ului în timpul pandemiei de COVID-19 pentru sprijinul acordat pacienților și pentru activitatea sa umanitară dincolo de funcțiile sale profesionale.

Secretarul general al Consiliului General de Nursing a fost însărcinat să susțină conferința inaugurală sub titlul „Transformarea profesiei de asistent medical în ultimele decenii”. În continuare, a avut loc tabelul „O privire comună asupra acelor 10 ani de profesie de asistent medical”, coordonat de asistenta Rosa María Rodríguez Perales, elevă a clasei a III-a și suflet al acestei întâlniri, la care au participat asistente din diferite clase. Directorul de asistenta medicala a spitalului, Pilar Prieto Alaguero, a fost responsabila de inchiderea evenimentului.

Cei peste 200 de asistenți medicali prezenți s-au putut bucura și de un tur al celor 50 de ani de meserie, printr-o expoziție fotografică care a adunat momente din perioada lor de pregătire la școala defunctă.

Peste 400 de asistenți medicali s-au pregătit la Școala de asistenți tehnici în sănătatea feminină

În 1971, la Gran Hospital de la Beneficencia del Estado, actualul Spital Universitario de La Princesa, s-a desfășurat prima promoție a Școlii pentru femei de asistenți tehnici de sănătate a Direcției Generale de Sănătate din Madrid. Aceasta a fost supravegheată de călugărițele Surorile Carității. În total au fost 8 promoții și au fost pregătiți 402 profesioniști, denumiti la acea vreme ATS, printre care se numărau doar 2 bărbați.

În 1977 a fost creată și integrată în universitate diploma de Asistent medical, ceea ce a dus la dispariția școlii în 1980.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul La Princesa comemorează 50 de ani de la prima clasă de asistenți medicali formați la centru