#Madrid –

În colaborare cu Universitatea Politehnică din Madrid

Spitalul Universitar Infanta Sofía, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a găzduit cel mai mare forum de întâlnire din regiune între specialiști în oncologie și biomedicină pentru a împărtăși experiențe, progrese și idei despre modul în care ingineria biomedicală poate ajuta să facă față provocărilor de sănătate. în domeniul diferitelor tipuri de cancer. Aceasta este „I Conferința de Inginerie Biomedicală și Oncologie” în care sunt prezentate unele dintre cele mai remarcabile experiențe din Madrid în care colaborarea ambelor specialități a dus la îmbunătățiri în practica și cercetarea oncologică.

Această zi în Spitalul Universitar Infanta Sofia, ia naștere ca urmare a colaborării dintre Serviciul de Oncologie al Spitalului Universitar Infanta Sofía condus de Dr. Enrique Casado, și grupul de Bioinginerie și Telemedicină al Universității Politehnice din Madrid, condus de profesorul Enrique Gómez Aguilera, profesor la UPM și Președinte al Societății Spaniole de Inginerie Biomedicală (SEIB), care abordează, printre alte fațete, bioinstrumentarea, modelarea și simularea sistemelor fiziologice, biosenzorii, biomecanica, inteligența artificială, ingineria țesuturilor sau procesarea semnalelor. Conferința oferă ocazia de a afla despre progresele ingineriei biomedicale în oncologie prin proiecte și experiențe specifice desfășurate în Comunitatea Madrid.

Au fost dezbătute teme precum inteligența artificială, sănătatea digitală, procesele și radiomică, chirurgia digitală și bioetica. Cancerul este o boală cu un impact social important și în prezent, conjuncția științei și tehnologiei demonstrează o mare oportunitate pentru progrese, dând loc unor noi perspective de studiu și cercetare precum și noi instrumente de diagnostic.

Acesta este cazul implementării Platforma ALBIRD® mHealth să monitorizeze în mod activ pacienții oncologici în faza de tratament sau să monitorizeze prin captarea informațiilor clinice și de stil de viață cu scopul de a sprijini autonomia și auto-îngrijirea acestora, precum și de a facilita luarea deciziilor de către profesioniștii din domeniul sănătății. Testul pilot a fost efectuat la Spitalul Universitar Infanta Sofía la pacienți cu cancer pulmonar avansat și a demonstrat un nivel ridicat de utilizare și satisfacție atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniști, precum și un impact clinic relevant asupra controlului simptomelor. , starea nutrițională, stilul de viață și depistarea precoce a recăderilor.

Printr-o aplicație mobilă concepută special pentru pacienții cu cancer, în cadrul unui consorțiu de colaborare cu UPM, IMDEA-Alimentación, CSIC și UAM, Platforma ALIBIRD® mHealth captează informații multidimensionale (simptome, alimentație, activitate fizică, somn, stare emoțională etc.) și trimite recomandări personalizate pentru a sprijini abilitarea sănătății și autogestionarea. Aceste date sunt completate cu informații nutrigenetice și de microbiotă. La rândul lor, profesioniștii din domeniul sănătății pot vizualiza și analiza toate aceste informații pentru a oferi o monitorizare personalizată, pentru a ajusta liniile directoare în mod individual și pentru a primi alerte care să permită intervenția timpurie. În special, instrumentul permite evaluarea aspectelor nutriționale și a domeniilor de nutriție, cum ar fi numărul de mese, gradul de apetit, pierderea și creșterea în greutate sau prezența sarcopeniei, printre alte probleme clinice.

Cancerul, în faza de tratament, este o boală asociată cu o mare povară simptomatică însoțită de o deteriorare progresivă funcțională și emoțională a pacienților. Este a doua cauză de deces la nivel global și începe să fie prima în țările occidentale, depășind bolile cardiovasculare. Mai exact, în Comunitatea Madrid, aproape 30.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an, cu cea mai mare rată a mortalității în patologiile cancerului pulmonar, colorectal și de sân la unele dintre ele și izbitor la vârste mai mici, între 20 și 45 de ani.

Dezvoltarea științifică și tehnologică actuală oferă beneficii remarcabile în domeniul prevenirii, diagnosticului și prognozei. Markeri, analiză de imagine pentru detectarea tumorii, segmentare și răspuns, planificarea tratamentului, cercetare, studii clinice non-invazive, pe scurt, noi provocări, interoperabilitate și echitate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Infanta Sofía organizează primul forum din Madrid pentru o întâlnire interdisciplinară de Oncologie și Inginerie Biomedicală