#Madrid –

De la Universitatea Francisco de Vitoria

Spitalul Universitar din Móstoles, un centru public din Comunitatea Madrid, a câștigat premiul I la „VI-lea Congres Internațional de Cercetare, Formare și Dezvoltare în Nursing: Mersul către noi orizonturi. Nursing 2060′ de la Universitatea Francisco de Vitoria. Cu o abordare inovatoare, studiul de cercetare premiat, „Cunoștințe și atitudini ale profesioniștilor în ceea ce privește durerea perinatală”, descrie viziunea profesională și personală a nursingului în unitățile de ginecologie, obstetrică și, de asemenea, neonatologie, privind durerea perinatală.

Această cercetare se adaugă astfel lucrărilor literaturii științifice actuale care analizează și reflectă din ce în ce mai mult asupra modului de abordare a unui subiect care până de curând era în general redus la tăcere, exacerbând adesea durerea părinților.

Almudena Benito, supervizor de Pediatrie la Spital și primul autor al studiului menționat mai sus, a colectat acest premiu care este prezentat în cadrul celei de-a șasea ediții a unui congres inaugurat de prorectorul pentru Internaționalizare al Universității Francisco de Vitoria.

Motivul anchetei

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în Spania decesul perinatal apare în 4 cazuri din 1.000 de nou-născuți (decesul perinatal este considerat din luna a cincea de sarcină și până în a șaptea zi a nou-născuților vii). De câțiva ani încoace, atât din domeniul sănătății, cât și din asociațiile de părinți care au trăit această experiență, se promovează schimbări în abordarea psihosocială acordată durerii perinatale.

„Acesta a fost întotdeauna un duel neautorizat – explică Almudena Benito -. Social nu a fost înțeles ca pierderea unui copil, deoarece nu avea entitate de ființă umană. Acest context i-a împiedicat pe părinți să se întristeze și să-și exprime sentimentele. Efectul de zbor a fost promovat în societate. Era tabu. Totuși, acum se înțelege că părinții trebuie însoțiți, îngrijiți și adaptați la cerințele lor.”

Pentru a ne adapta la această schimbare în spitalul nostru, în 2019 a fost lansat programul „Un nou mod de a privi”, axat pe formarea profesioniștilor și menit să faciliteze schimbarea în toate procedurile legate de durerea perinatală. Acest program, care s-a încheiat în 2023, a realizat un cadru diferit de înțelegere.

Studiul acordat acum la Congresul Internațional de Cercetare în Nursing al Universității Francisco de Vitoria reprezintă continuitatea acelei prime faze axate pe nevoile părinților. Noul obiectiv este de a cunoaște perspectiva profesioniștilor: ce cunoștințe au, ce sentimente au atunci când se confruntă cu această situație, dacă comportamentul colegilor influențează atunci când vine vorba de acceptarea durerii etc.

Pe lângă autoarea principală Almudena López, cercetarea este semnată de Silvia Ortíz, supervizorul Afacerii de Asistență Medicală în Spitalizare, Eva Armenteros, supervizor de Ginecologie și Obstetrică, și Mirian Gazulla, supervizorul Afacerii Predare Asistență Asistentă și Carmen Gutiérrez și Cristina Sánchez, profesionisti din zona salii de nastere.

Cercetare: experiențe și experiențe

„Cunoștințele și atitudinile profesioniștilor cu privire la durerea perinatală” este un studiu cantitativ, transversal, observațional și descriptiv, care a fost realizat cu 93 de profesioniști (moașe, asistenți medicali generaliști, specialiști în pediatrie și Tehnicieni sanitari în îngrijiri auxiliare), cu un experienta medie in munca de 21 de ani. Toate au primit un chestionar ad-hoc, validat cu pilotare prealabilă.

Pentru a analiza experiențele și experiențele profesioniștilor, au fost utilizați cinci parametri: atitudinea nursing-ului față de durere, cunoștințele și bazele teoretice privind managementul și moartea perinatală, factorii care influențează răspunsurile date familiilor și abordarea experiențelor trăite și în sfârşit, elementele facilitatoare.

Dintre concluziile obținute se remarcă: importanța acordată formării ca instrument fundamental în fața durerii perinatale, influența colegilor în aceste situații, creșterea personală și profesională care vine odată cu capacitatea de a ajuta și însoți părinții în o situaţie.atât de critică pentru ei.

Pe lângă faptul că evidențiază eficiența instruirii implementate în ultimii ani, studiul recent arată și necesitatea de a continua îmbunătățirea prin extinderea cunoștințelor despre diferite culturi pentru a extinde și adapta îngrijirea.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar din Móstoles, premiat la un congres internațional de cercetare în domeniul nursing