#Madrid –

Majoritatea donațiilor au fost produse în asistolie controlată

Spitalul General Universitar Gregorio Marañón a obținut date foarte bune anul trecut în programele de donare și transplant de organe. În ceea ce privește donația, cifra a fost de un total de 35 de donatori, cu 30% mai mult decât în ​​2021, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de donatori înregistrați în Marañón de la începutul programului în 1976. Activitatea de transplant de organe, 2022 a fost, de asemenea, un an de cifre istorice maxime în transplantul de rinichi și transplantul de ficat.

Din cele 35 de donații făcute anul trecut la Spitalul Gregorio Marañón, 23 au fost produse în asistolie controlată și 12 în moarte cerebrală. Programul de donare controlată de asistolă se desfășoară în Marañón din 2013. Aceștia sunt pacienți internați în Unitățile Critice ale centrului, care mor în stop cardiac după un tratament adecvat de susținere a vieții, spre deosebire de moartea cerebrală cu persistență a activității cardiace, care era forma obișnuită de donație până acum câțiva ani, după cum subliniază Braulio de la Calle, coordonator de transplant la Gregorio Marañón.

Scăderea accidentelor rutiere și progresul în tratarea pacienților neurocritici au redus numărul donațiilor cu această ultimă modalitate, pentru care, și întotdeauna cu acordul și autorizarea familiei și respectând toate protocoalele Comitetului de Etică și Etică în Sănătate. la ONT, se propune donarea în asistolie controlată. „Într-un spital extrem de complex, precum Marañón, donarea în asistolie controlată necesită o muncă organizatorică excelentă între profesioniștii în coordonarea transplanturilor și cei din diferitele unități critice”, a adăugat Braulio de la Calle.

Aceste cifre nu ar fi posibile fără solidaritatea și altruismul donatorilor și familiilor acestora, care au donat cu generozitate organe și țesuturi, dar și datorită proactivității și efortului echipelor care fac parte din coordonarea transplanturilor. Un total de 10 profesioniști, inclusiv intensiviști, asistente și personal administrativ, care coordonează această activitate împreună cu profesioniștii care alcătuiesc cele șase Unități Critice pe care le găzduiește Marañón.

La fel, dr. De la Calle evidențiază începutul utilizării ECMO, adică a circulației extracorporale, în donație în asistolia controlată. Cu acest sistem, circulația extracorporală cu oxigenare a sângelui este stabilită imediat după certificarea decesului în stop cardiac, pentru a minimiza ischemia de organ. Acest lucru permite obținerea de organe să se facă cu mai puțină grabă și, de asemenea, poate îmbunătăți funcția organelor transplantate.

Cifre record în transplantul de organe

În ceea ce privește activitatea de transplant de organe, 2022 a fost, de asemenea, un an cu cifre record, cu un total de 154 de transplanturi. Se evidențiază numărul record de transplanturi de rinichi, cu un total de 76 de transplanturi și transplanturi de ficat cu un total de 53 de transplanturi.

„Această creștere a activității de transplant reprezintă o creștere cu 15% în cazul transplanturilor de ficat și o creștere cu până la 36% a transplanturilor de rinichi față de 2021”, spune José Luis Escalante, șeful Programului de Transplant Marañón.

„Este, de asemenea, important să evidențiem natura inovatoare a echipelor noastre de transplant”, spune dr. Escalante. În cazul transplanturilor de rinichi, aproape 50% (36 din 74) au fost organe de la donatori asistolici, fiind spitalul din Comunitatea Madrid care a efectuat cele mai multe transplanturi cu aceste caracteristici. La fel se întâmplă și cu transplantul de ficat, cu 35% (19 din 54) din organele transplantate provenind de la donatori asistolici.

Cu 25 de transplanturi de inimă efectuate, Marañón a fost unul dintre cele trei spitale care, la nivel național, a efectuat cele mai multe transplanturi, menționând că 9 dintre ele au fost pentru copii, ceea ce îl plasează în fruntea acestui tip de transplant. În ceea ce privește programele de transplant de țesuturi, în 2022 acestea s-au menținut la aceleași niveluri ca în anul precedent, evidențiind o creștere cu 9% a numărului de transplanturi de celule stem hematopoietice efectuate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón depășește numărul de donatori și de transplanturi de ficat și rinichi în 2022