Referirea de la alte servicii medicale a crescut

Mai mult de 50% dintre pacienții tratați de Echipa de suport în îngrijiri paliative a Spitalului Universitario de Móstoles nu sunt bolnavi de cancer. Servicii precum Medicină Internă, Neurologie, Pneumologie, Geriatrie și Cardiologie, printre altele, au sporit trimiterea pacienților pentru ca aceștia să aibă cel mai bun tratament la sfârșitul vieții. Capacitatea echipei de medici și asistente de Îngrijiri Paliative de a crea încredere între alte servicii și disponibilitatea acestora de a-și oferi experiența și cunoștințele pentru ca pacienții să beneficieze de controlul maxim al simptomelor până în ultima zi, a promovat această tendință. Din ce în ce mai mult, alte specialități medicale se bazează pe echipa de Suport pentru Îngrijiri Paliative pentru a monitoriza ultima fază a vieții pentru mulți pacienți. Consultațiile de îngrijiri paliative în ambulatoriu, admiterea pacienților direct în îngrijirea lor, coordonarea cu spitalele de medie ședere și îngrijirea la domiciliu ne permit să oferim îngrijiri continue adaptate nevoilor pacientului în orice moment.

Pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților diagnosticați cu demență senilă, insuficiență cardiacă, renală sau respiratorie, neurodegenerative, oncologice și hematologice, printre altele, sunt se referă la „controlul și ameliorarea tuturor simptomelor, ajuta la limitările funcționale și adaptarea la noile circumstanțe. Se pot face multe pentru pacient până în ultima zi”, explică dr. Mercedes Rubert, șeful echipei de sprijin în îngrijiri paliative de la Spitalul Universitar din Móstoles, care amintește că „e multă medicamente de făcut, multe îngrijire pentru a acorda îngrijire adecvată unui pacient care a respins un tratament curativ”.

În fiecare zi, îngrijirea paliativă Echipa de suport asistă o medie de 12 pacienți internați, mulți dintre ei internați sub îngrijirea lor, iar alții în coordonare cu servicii medicale și chirurgicale, completând îngrijirea de care au nevoie. Colaborarea și experiența dobândită de profesioniștii asistenței medicale din spitale le-au permis acestor pacienți să primească atenție și îngrijire în tot spitalul, facilitând foarte mult îngrijirile paliative.

Cu ocazia Zilei Îngrijirilor Paliative, se consideră esențial să ne amintim că este vorba despre îngrijirea pacientului în ultima fază a vieții, care poate dura luni de zile. Și asta include, de la a face față prognosticului, până la atenuarea tuturor simptomelor fără a uita planificarea a tot ceea ce pacientul consideră necesar. Tratamentul cu pacientul și cu familia face posibilă planificarea și organizarea a ceea ce pacientul consideră important în viața sa.

Există două dintre instrumentele fundamentale de monitorizare a îngrijirilor paliative: continuitatea îngrijirilor în mediul de îngrijire, atât la domiciliu, cât și dinspre centrul de sănătate, spitalul de referință sau spitalul intermediar dedicat acestui profil de pacient; și pregătirea profesioniștilor din domeniul medical și al asistenței medicale pentru a îngriji acest pacient complex care necesită multă îngrijire.

În Spitalul, activitatea echipei include consultații în ambulatoriu, interconsultații derivate din alte servicii, spitalizare și coordonarea celorlalte resurse menționate care oferă continuitate a îngrijirii (Asistență Primară, Asistență La Domiciliu și spitale de medie ședere)