#Madrid –

Într-un atelier/conferință susținută de un kinetoterapeut într-un Conservator

Spitalul Universitar din Móstoles a participat la programul săptămânal de activități al Conservatorului Rodolfo Halffter pentru a ajuta muzicienii să-și mențină sănătatea musculo-scheletică optimă. Pe lângă audiții, cu această ocazie a participat Virginia Azagra, un kinetoterapeut calificat și în „Medicina Artelor” pentru a explica studenților conservatorului care învață să cânte la un instrument muzical care sunt factorii generali de risc musculo-scheletici asociați cu practicarea studiului și exercițiul profesional la cântarea unui instrument, precum și alte specificități specifice tipului de instrument care este studiat. Leziunile musculo-scheletice ale muzicienilor pot fi derivate din repetarea abuzivă a mișcărilor foarte stereotipe, a posturilor forțate, a presiunii care se face pentru a cânta la un instrument cu mâinile, sau cu gura în cazul instrumentelor de suflat. Există factori generali asociați cu practica studiului și practica profesională și alții specifici determinati de tipul de instrument. Violiștii, de exemplu, pot suferi diferite răni decât pianiștii sau chitariștii. Obiectivul acestei conferințe de la Conservator, susținută de un kinetoterapeut, este de a informa elevii și profesorii despre factorii de risc pentru acest tip de accidentare și, de asemenea, de a oferi linii directoare pentru a încerca să le evite.

„Este important să identificăm care sunt simptomele care indică faptul că începe să apară o leziune, să recunoaștem gradul de importanță și să intervenim pentru a preveni evoluția sau cronificarea acesteia”, explică acest kinetoterapeut expert în Artele Spectacolului care ne amintește și de importanta de a sti la ce profesionisti vin la fiecare pas. De asemenea, trebuie să știi când este suficient sfatul profesorului și când este necesar să apelezi la un profesionist din domeniul sănătății.

„Cunoașterea din timp a exercițiilor fizice specifice adaptate nevoilor muzicienilor care ar include întinderea, controlul postural sau tehnici de autocorecție, munca de forță pentru a avea un sistem musculo-scheletic imun la leziuni, este cu adevărat eficientă în prevenirea leziunilor. În plus – spune kinetoterapeutul Virginia Azagra – învățarea organizării lecției de studiu prin programarea perioadelor de încălzire și răcire, a pauzelor specifice necesare și practicarea unor exerciții care pot compensa riscurile, este o altă dintre strategiile eficiente în materie de prevenire.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că există factori de risc individuali care depind de rucsac a sănătății personale din factori biologici care pot interfera cu cerințele profesionale, precum și alți factori non-musculoscheletici.Este important să avem grijă de sănătatea mintală datorită gradului ridicat de cerere și competitivitate care există în conservatoare și în dezvoltarea carierei muzicale pentru profesioniști dedicați acestei arte. Există și alte probleme care îi pot afecta performanța, cum ar fi problemele vizuale și dentare. Deși variază și în funcție de tipul de instrument pe care îl cântă.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de Móstoles îi învață pe muzicieni să identifice factorii de risc pentru leziunile musculo-scheletice