#Madrid –

STUDIUL UNITĂŢII DE CURSĂ INTENSIVĂ DE TRAUME ŞI URGENŢE

Unitatea de Terapie Intensivă de Traumatologie și Urgență -UCITE- a Spitalului Public Universitar 12 de Octubre din Comunitatea Madrid a demonstrat că utilizarea corectă a centurii de siguranță maximizează eficacitatea acesteia și reduce semnificativ leziunile localizate ale pielii, organelor abdominale și toracice și SIstemul musculoscheletal. Aceste concluzii reiese din studiul, Belt injuries: clinical presentation and need for surgery, publicat recent în revista Emergencies of the Spanish Society of Urgent and Emergency Medicine.

Acesta este un studiu retrospectiv al Spitalului 12 de Octubre realizat între 2007 și 2021, în care rănile provocate de centura de siguranță în accidente rutiere, cunoscut sub numele de semnul centurii. În principal, este descrisă ca prezența hematoamelor cu simptome ușoare, dar în 64 la sută din cazuri se dezvoltă leziuni peretelui abdominal, viscerale, vertebrale, vasculare și toracice.

Specialistii din UCITE al Spitalul 12 octombrie evidențiază faptul că în cazul unui accident de circulație, amplasarea corectă a centurii de siguranță va distribui energia impactului prin scheletul osos – stern și bazin -, impactând într-o măsură mai mică organele interne. În plus, utilizarea acestei benzi în diagonală previne aruncarea sau deplasarea corpului în față, ceea ce duce la o reducere a leziunilor la cap și gât.

Lucrările au inclus 83 de pacienți cu vârsta peste 16 ani, internați la Terapie Intensivă din cauza traumatismelor severe, leziunii viscerale sau leziunii peretelui abdominal ca urmare a unei poziții incorecte a centurii de siguranță. 59 la sută dintre cazuri au fost bărbați, cu o vârstă medie de 38 de ani, iar dintre aceștia, 59 la sută șoferi au suferit un accident frontal sau impact împotriva unui obiect fix. În jumătate din cazuri, intervenția chirurgicală a fost necesară în primele 24 de ore după traumatism.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre confirmă că utilizarea corectă a centurii de siguranță reduce riscul de leziuni abdominale și toracice