#Madrid –

Inhibă oncogena Kras cu cel mai mare impact asupra genezei tumorilor

Spitalul 12 de Octubre a condus o anchetă și a participat la o alta împotriva a două tipuri de cancer pulmonar. Unul dintre acestea este un studiu clinic internațional în care a fost testat un medicament care acționează împotriva unui subtip al unei oncogene, numit KRAS, care este cel care are cel mai mare impact asupra originii tumorilor umane și care generează o proteină care participă la multiplicarea, maturarea și distrugerea celulelor corpului. Acest studiu, publicat în revista științifică internațională The Lancet, s-a concentrat pe cel mai frecvent cancer pulmonar, cancerul pulmonar fără celule mici. Spitalul a participat, de asemenea, la evaluarea primei celule de activare a celulelor T împotriva tumorii pulmonare cu celule mici sau a cancerului cu celule mici.

Studiul clinic Codebreak 200 a comparat tratamentul cu sotorasib cu tratamentul standard (docetaxel) la pacienții cu carcinom pulmonar cu celule non-mici, purtători ai mutației KRAS G12C, care au fost tratați cu o linie de chimioterapie/imunoterapie standard. Au fost incluși 345 de pacienți din 148 de centre din 22 de țări participante, 12 dintre ei spanioli, inclusiv spitalele Puerta de Hierro, Ramón y Cajal și La Paz din Madrid, precum și Spitalul 12 de Octubre în calitate de coordonator de cercetare.

Rezultatele au arătat o reducere cu 34 la sută a ratei de progresie a tumorii pe parcursul perioadei de studiu și o creștere a ratei de răspuns, însoțită de un profil de siguranță favorabil cu efecte adverse semnificativ mai puține. Cercetarea cancerului a petrecut mai mult de 40 de ani încercând să dezvolte medicamente împotriva oncogenei KRAS. Potrivit dr. Luis Paz-Ares, șeful Serviciului de Oncologie Medicală de la Spitalul 12 de Octubre și investigatorul principal al acestui studiu clinic, „am arătat într-un studiu de fază 3 că un medicament specific inhibitor KRAS funcționează. Sotorasib reprezintă deja o nouă oportunitate de tratament pentru pacienți. În plus, deschide o ușă pentru a continua cercetarea și încercarea de a optimiza tipul de terapie împotriva KRAS care părea foarte dificil, dacă nu imposibil”.

Medicamentul a fost deja autorizat pentru tratamentul cancerului pulmonar recurent de FDA (Food and Drug Administration) în Statele Unite și de EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) în Europa.

A DOUA ANCHETĂ A SPITALULUI 12 OCTOMBRIE ÎMPOTRIVA CANCERULUI PLAMANI

Serviciul de Oncologie Medicală al Spitalului 12 de Octubre participă și el la oa doua investigație împotriva cancerului pulmonar în cadrul noilor terapii de tip imun. Acest al doilea studiu a constat în evaluarea inițială a primei molecule care activează celulele imune -celulele T- împotriva cancerului pulmonar cu celule mici, cea mai agresivă dintre aceste tumori. Acesta este un studiu de fază 1 pe 107 pacienți, care a arătat rate relevante de remisie de peste 23% în cazurile tratate anterior cu alte terapii, cu durata medie a răspunsului care depășește 12 luni, ceea ce îi oferă un potențial mare de a îmbunătăți supraviețuirea pacientului dacă acestea sunt promițătoare. rezultatele sunt confirmate.

Acest tratament medicamentos numit tarlatamab se administrează intravenos o dată la 1 până la 2 săptămâni și aparține unei clase de medicamente numite „activatori bispecifici ai celulelor T” – BITE. Își primește numele deoarece constă din două capete specifice: un capăt se atașează de celula cancerului pulmonar a pacientului prin legarea de o proteină specifică, în timp ce celălalt capăt se leagă prin intermediul unui receptor de limfocitele T ale pacientului. Ca o „punte” sau „celestina”, după spusele lui Paz-Ares, tarlatamabul conectează celula tumorală cu celulele T proprii ale pacientului, care devin activate și folosesc o varietate de mecanisme pentru a ataca și distruge celula canceroasă.

Cancerul pulmonar cu celule mici este o malignitate agresivă, reprezentând 15 la sută din tumorile pulmonare. În ciuda faptului că este o boală sensibilă inițial la chimioterapie, răspunsurile sunt de obicei tranzitorii și prognosticul este prost, cu rate de supraviețuire la 3 ani de 6% pentru pacienții cu acest tip de tumoră în stadiu diseminat. Potrivit lui Paz-Ares, „au fost foarte puține schimbări în tratamentul acestei boli în ultimele decenii, așa că a avea un medicament pentru pacienții tratați anterior, precum cei incluși în acest studiu, este o veste importantă pentru pacienți și pentru medicii care tratează această boală. Credem că suntem înaintea nașterii unei noi clase de terapii pentru tumorile solide”.

Ambele investigații de la Spitalul 12 de Octubre includ două medicamente de la compania de biotehnologie Amgen și fac parte din avangarda cercetării oncologice care vizează medicina personalizată: „a avea mai multe cunoștințe biologice despre boli ne permite să folosim o parte din aceste informații, mutațiile, expresia anumite proteine, ca biomarkeri pentru a selecta terapiile pentru fiecare pacient specific”, conchide medicul oncolog. Link către articol Sotorasib versus docetaxel pentru cancerul pulmonar fără celule mici cu mutație KRAS G12C tratat anterior: un studiu randomizat, deschis, de fază 3 publicat în Lancet. Link către articol Tarlatamab, un activator bispecific al celulelor T, primul din clasa sa, DLL3 în cancerul pulmonar recurent cu celule mici: un studiu deschis de fază I, publicat în Journal of Clinical Oncology.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre conduce un studiu care arată că un medicament pentru cancerul pulmonar cu celule mari își reduce progresia cu 34%