O firma spaniola a primit un contract de 26 de milioane de euro pentru crearea unui nou sistem de coordonare a traficului aerian din Romania.

Semnarea si adjudecarea contractului s-a facut la doar o saptamana dupa vizita oficiala a premierului Victor Ponta la Madrid din 22 iulie.

La prima sa vizita in Spania, in calitate de premier, Ponta a discutat cu Mariano Rajoy despre facilitati privind atragerea firmelor spaniole in Romania, dar nu a pomenit nimic despre problemele administrative si despre restrictiile de munca care ii afecteaza pe romanii din Spania.

26 de milioane de euro pentru alt sistem de gestionare a traficului aerian

Noul sistem de management al traficului aerian va fi implementat în România de firma Indra.
Potrivit comunicatului de presa publicat de Romatsa in 5 august, contractul a fost semnat in data de 29 iulie 2013, la sediul ROMATSA.
Nu se specifica formula de acordare a contractului in favoarea firmei spaniole, care are o mare experienta in domeniu, furnizand servicii in 128 de tari.

Noul sistem de management al traficului aerian furnizat de Indra, va fi implementat la Centrul Regional de Control al Traficului Aerian din Bucureşti, la alte patru unităţi de control de apropiere, precum şi la 15 turnuri de control de aerodrom.

Acest sistem va permite optimizarea managementului traficului aerian, ca urmare a utilizării unor echipamente şi tehnologii de ultimă generaţie, cum ar fi managementul traiectoriilor 4D (cele 3 dimensiuni spaţiale, la care se adaugă cea de-a 4 dimensiune – timpul). Noul sistem va fi dezvoltat pe noua platforma iTEC a companiei Indra, utilizată pentru sistemele de management al traficului aerian din Spania, Germania, Marea Britanie şi Olanda, platformă care încorporează ultimele dezvoltări în domeniu şi care permite implementarea conceptului Single European Sky„, anunta compania Indra printr-un comunicat de presa, tradus si publicat de Romatsa.

Un nivel de calitate şi siguranţă ridicat

Prin aceasta modernizare a infrastructurii sale, ROMATSA va fi pregătită „să facă faţă viitoarelor standarde şi regulamente europene referitoare la sistemele de management al traficului aerian. Prin intermediul acestui nou sistem ROMATSA va fi capabilă să furnizeze servicii la un nivel de calitate şi siguranţă ridicat, care să se încadreze în noile cerinţe privind performanţa serviciilor de navigaţie aeriană”, mai precizeaza Romatsa pe pagina web.

Contractul a fost semnat de Aleodor Frâncu, Director General ROMATSA şi Rafael Gallego, Vice-preşedinte Executiv Indra, au semnat un contract pentru implementarea unui sistem de management al traficului aerian, de ultimă generaţie, cu ajutorul căruia se va realiza controlul tuturor aeronavelor din spaţiul aerian al României.

{loadposition publi-in-article}

Semnarea contractului cu privire la noul sistem a avut loc în prezenţa domnului Cristian Ghibu, Secretar de Stat în Minsterul Transporturilor, precum şi a domnului Emilio Guerra, reprezentantul comercial al Ambasadei Spaniei la Bucureşti.