Bilant provizoriu: 80 de morți și 140 de răniți, potrivit informatiilor furnizate de Guvernul regiunii Galitia dupa accidentul feroviar produs aseara, in apropierea orasului Santiago de Compostela.

Spitalele din orasul Santiago de Compostela au fost blocate din cauza numarului mare de raniti si autoritatile au solicitat ajutorul cetatenilor ca sa doneze sange.  Mii de oameni au stat la cozi ca sa faca transfuzii.

Premierul Mariano Rajoy a anuntat pe canalul sau de Twitter ca dimineata la prima ora se va deplasa la Santiago de Compostela. Deocamdata, autoritatile citate de presa spaniola au exclus ipoteza unui atentat terorist, iar principala cauza a tragediei ar putea fi viteza excesiva.

Mai multi oficiali si membri in guvernul Spaniei se deplaseaza la fata locului, unde familiile pot sa sune la telefonul 900 101 660 ca sa ceara informatii despre pasagerii care se aflau in tren.

Cauza accidentului ar fi putut fi viteza excesiva

Nu se stie inca din ce cauza s-a produs deraierea trenului, dar din primele informatii se presupune ca viteza ar fi putut fi cea mai importanta. Unul dintre mecanicii locomotivei ar fi recunoscut dupa accident ca avea o viteza mare in curba, iar El Pais citeaza surse din randul anchetatorilor care spun ca viteza trenului ar fi fost de 180 de km pe ora, cu mult peste limita din acea zona. 

Ambasada Romaniei a creat o celula de criza

In regiune traiesc cel putin 9000 de romani, iar Ambasada Romaniei de la Madrid a creat o celula de criza. O echipa a misiunii diplomatice si a Consulatului Romaniei de la Bilbao s-a deplasat la Santiago de Compostela ca sa colaboreze cu autoritatile spaniole in cazul in care printre victime s-ar putea afla si cetateni romani. Pana la ora actuala, identificarile realizate nu au confirmat prezenta romanilor in randul victimelor accidentului feroviar de la Santiago de Compostela.

Cel mai tragic accident de tren din ultimii ani

Autoritatile spaniole informeaza ca accidentul s-a produs la ora locala 20:40, la intrarea in statia de tren din Santiago de Compostela, unde s-au rasturnat cele 8 vagoane care formau un tren accelerat (tip Alvia) cu doua locomotive.

Trenul era plin si transporta aproximativ 222 de persoane, inclusiv echipajul, pe legatura dintre Madrid si orasul Ferrol. Acest model de garnitura poate sa atinga viteze de pana la 250 de km pe ora.

Multi pasageri se indreptau spre orasul Santiago de Compostela unde joi ar fi avut loc sarbatoarea Apostolului Santiago (Iacob). Autoritatile locale au anuntat deja ca se anuleaza toate festivitatile programate.

Trenul a deraiat intr-o curba periculoasa

Trenul a plecat la ora 15 din statia Madrid Chamartin si ar fi trebuit sa ajunga la ora 22 la Ferrol, in Galitia.

Accidentul s-a produs intr-o curba dificila in apropiere de localitatea A Grandeiro, pe o cale ferata construita special pentru linia de tren de mare viteza AVE si era prevazuta o limita de viteza de 80 de km pe ora. 

Acesta este primul accident feroviar din Spania in reteaua de tren de mare viteza AVE si s-a produs in zona unui viaduct pe care trece autostrada AP-9.

Doi supravietuitori au declarat pentru cotidianul El Pais ca au simtit cum trenul a intrat intr-o curba lunga dupa care s-au rasturnat si s-au trezit „inconjurati de cadavre„.

{loadposition publi-in-article}