#Spania – În acest fel, Spania începe cea de-a doua fază a fondurilor europene care îi vor permite să avanseze în continuare în transformările modelului de producție pentru a-l adapta la provocările secolului XXI. În special, aceste resurse suplimentare vor fi utilizate pentru consolidarea proiectelor strategice lansate (PERTE) pentru consolidarea autonomiei strategice în domeniile energetic, agroalimentar, industrial, tehnologic și digital.

Actul adițional la Planul de redresare, care a fost aprobat de Consiliul de Miniștri în iunie anul trecut și a primit avizul Comisiei în octombrie, va face posibilă mobilizarea a peste 10.000 milioane euro în transferuri suplimentare și până la 83.000 milioane în împrumuturi de la Fonduri Next Generation EU și RepowerEU.

În total, cel Plan de recuperare Acesta va permite mobilizarea a până la 163.000 de milioane de euro în perioada 2021-2026, mai mult de 12% din PIB-ul Spaniei, care se alătură celor 36.700 de milioane de euro ai Fondurilor Structurale din cadrul financiar multianual 2021-2027 pentru a finaliza un program ambițios de investiții modernizatori ai țării.

Prefinanțarea Addendumului anunțată astăzi de Comisia Europeană arată că Spania continuă să facă progrese bune în desfășurarea fondurilor europene. De altfel, în decembrie, Spania a solicitat a patra debursare a Planului în valoare de 10.021 milioane de euro legată de îndeplinirea a 61 de jaloane și obiective. Această sumă se va adăuga celor 37.036 de milioane de euro deja primiți din cele trei plăți anterioare și prima prefinanțare.

Întărirea PERTE cu aproape 27.000 de milioaneActul adițional își concentrează eforturile în principal pe consolidarea proiectelor strategice ale PRTR. Mai exact, cele peste 10 miliarde în transferuri suplimentare și o parte din împrumuturi vor fi folosite pentru a consolida practic toate cele zece de PERTE-uri care sunt deja în vigoare pentru a mobiliza și a canaliza investițiile publice și private.

În acest fel, datorită Actului adițional, PERTE-urilor vor fi asigurate cu aproape 27.000 de milioane de resurse suplimentare, ceea ce le va permite să continue și să finalizeze cererile de ajutor, să finanțeze stimulente și să facă noi investiții.

În ceea ce privește împrumuturile adiționale, Institutul de Credit Oficial (ICO) va fi principalul manager al acestuia, având în vedere experiența sa în canalizarea resurselor către companii prin sistemul financiar spaniol. Concret, va gestiona aproape 40 de miliarde de euro în condiții favorabile prin 5 fonduri, care vizează în principal promovarea tranziției verzi și digitale a companiilor, consolidarea competitivității acestora și contribuția la accesul pe noi piețe.

În plus, Fondul de Reziliență Autonomă va fi creat cu până la 20.000 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții durabile ale Comunităților Autonome, care vor fi gestionate de Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI).

Noi reformeAddendumul include, de asemenea, 17 reforme pentru a continua transformarea economiei și a consolida modelul de creștere incluzivă și durabilă. Printre aceste reforme, Strategia Națională de Combatere a Deșertificării, Strategia de Eficiență Energetică în Rețeaua de Autostrăzi de Stat, revizuirea Legii pieței valorilor mobiliare sau Legea pentru protecția consumatorilor și utilizatorilor în fața situațiilor de vulnerabilitate economică.

În cele din urmă, Addendumul modifică și calendarul și definirea unor etape pentru a asigura utilizarea tuturor fondurilor Next Generation. Această actualizare permite încorporarea unor schimbări obiective ale circumstanțelor economice, cum ar fi impactul prețurilor internaționale ale energiei și materiilor prime asupra costurilor de producție, precum și extinderea unor termene limită pentru a le ajusta la timpii necesari pentru a se conforma cerințelor privind achizițiile publice, așa cum s-a întâmplat. fost făcută.solicitată de către Comunităţile Autonome. Concret, Comisia Europeană a aprobat actualizarea a 69 de etape și obiective, menținând sau chiar sporind ambiția investițiilor și reformelor.

Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență UE Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Spania va primi 1.383 de milioane de euro din prefinanțarea Addendumului planului de redresare