Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a publicat a treia parte a celui de-al șaselea raport de evaluare dedicată atenuării schimbărilor climatice.

În lumina concluziilor sale, vicepreședintele și ministrul tranziției ecologice și Provocarea Demografică, Teresa Ribera, a declarat că „ne aflăm într-un deceniu critic pentru lupta împotriva schimbărilor climatice și nu avem timp să ezităm. Cunoaștem fragilitatea dependenței profunde de combustibilii fosili, efectele negative nedrepte ale schimbărilor climatice. și creșterea prețurilor la energie”.

Publicarea acestui raport are loc într-un moment critic când țările trebuie să stabilească așteptări clare cu privire la ambiția climatică de a-și îndeplini angajamentele în temeiul Pactului Climatic de la Glasgow și al Acordului de la Paris. Documentul oferă dovezi științifice solide pentru a accelera eforturile globale de reducere a emisiilor în deceniul actual.

În acest sens, vicepreședintele a subliniat că „noua tranșă a IPCC ne avertizează că emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească în ultimul deceniu, tendință pe care trebuie să o inversăm urgent pentru a atinge obiectivele de la Paris”, adică o creștere a temperaturii maxime de 1,5ºC sau substanțial mai mică de 2ºC.

Concluziile raportului

Creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră
Printre principalele sale concluzii, grupul de experți indică faptul că emisiile antropice de gaze cu efect de seră au continuat să scadă creștere în deceniu 2010-2022, astfel încât emisiile Mediile anuale din această perioadă au fost cele mai ridicate înregistrate până în prezent. Această creștere a fost înregistrată în principalele sectoare, evidențiind creșterea emisiilor care pot fi atribuite zonelor urbane.

Opțiuni de atenuare a schimbărilor climatice Raportul indică faptul că vor fi necesare reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră în toate sectoarele, inclusiv tranziții profunde în sistemele de producție. În acest sens, include rolul fundamental pe care îl pot juca energiile regenerabile, și reamintește scăderea costurilor experimentată în ultimul deceniu, ceea ce le face surse de energie accesibile și competitive. De fapt, subliniază că menținerea sistemelor cu emisii intensive în unele regiuni poate fi mai costisitoare decât trecerea la sisteme cu emisii scăzute.

De asemenea, recunoaște rolul economiei circulare, precum și al tehnologiilor de eliminare a dioxidului de carbon pentru tratarea emisiilor reziduale de gaze cu efect de seră în sectoare dificil de decarbonizat, evaluând în același timp riscurile asociate.

. În plus, raportul își dedică o parte din analiză contribuției necesare schimbărilor în stilul de viață atunci când vine vorba de reducerea emisiilor, cum ar fi angajamentul pentru mobilitatea activă, schimbările în alimentație sau reducerea energiei. cerere, printre multe altele.

Analiza riscurilor Documentul indică faptul că multe dintre riscurile – tehnologice, de scalabilitate sau de cost- cu care se confruntă orice strategie de atenuare sunt reduse semnificativ în modelele bazate pe eficiența în utilizarea resurselor.

În plus, raportul prevede că activele asociate cărbunelui riscă de a-și pierde valoarea economică înainte de , în același mod ca și de petrol și gaze până la jumătatea secolului.

Pentru prima dată, raportul analizează rolul din ce în ce mai important al actorilor neguvernamentali precum orașe, companii, popoare indigene sau tineri, pentru a face față schimbărilor climatice.

Obiective de atenuare Analiza evidențiază, de asemenea, interdependența dintre atenuare, adaptare și dezvoltare durabilă și subliniază necesitatea de a garanta participarea tuturor actorilor la procese decizionale incluzive și transparente și care să țină seama de efectele socioeconomice asociate.

Politici coordonate și integrate de adaptare și atenuare intersectoriale va îmbunătăți rezultatele acțiunii climatice. Absența sau limitarea resurselor financiare, tehnice și umane în sistemele sociale și instituționale poate duce la răspunsuri prost coordonate, poate reduce beneficiile de atenuare și adaptare și poate crește riscurile.

. Raportul analizează, de asemenea, starea fluxurilor financiare pentru atenuare și adaptare și indică o reducere a creșterii lor medii de la 2018. În acest context, evidențiază modul în care aceste fluxuri financiare au continuat să se concentreze pe atenuare, deși cu tendințe inegale, s-au dezvoltat în mod eterogen între regiuni și sectoare. Într-o notă pozitivă, raportul notează că piețele pentru obligațiuni verzi și alte produse financiare durabile (ESG) s-au extins considerabil de la cel de-al cincilea raport de evaluare din 2014.

Contribuția spaniolă Este de remarcată prezența a patru experți spanioli la pregătirea celei de-a treia tranșe a raportului. Oameni de știință precum Luisa Cabeza (Universitatea din Lleida), Alejandro Caparrós (CSIC), Laura Díaz Anadón (Universitatea din Cambridge) și Xavier Labandeira (Universitatea din Vigo) au colaborat contribuind cu experiența lor la capitole despre clădiri și construcții; Cooperare internationala; inovare și transfer de dezvoltare tehnologică; și instituții și politici naționale și subnaționale, printre altele.

Principalul referință internațională privind schimbările climatice
Rapoartele de evaluare IPCC constituie cea mai bună referință internațională privind starea cunoștințelor științifice asupra schimbărilor climatice. Aceste documente sunt produse datorită muncii colaborative și altruiste a mii de oameni de știință de nivel superior din diferite domenii ale cunoașterii.

Până în prezent , IPCC a elaborat rapoarte de evaluare pe 1990, 33, , 2007 și 2007. Pentru realizarea acestei tranșe, cunoștințele științifice pe această temă au fost analizate exhaustiv, dar au fost luate în considerare și alte forme de cunoștințe, precum cunoștințele indigene și locale, în procesele de atenuare a schimbărilor climatice.

În acest fel, documentul integrează contribuțiile aduse de științele naturale și sociale, economie și ecologie la evaluarea unui fenomen, schimbarea climei, care este deja considerat unul dintre marile amenințări la adresa bunăstării umane în secolul al XXI-lea.

„Cel mai bun răspuns este, prin urmare, accelerarea decarbonizării economiilor și promovarea dezvoltare rezistentă. Toate guvernele trebuie să-și alinieze ambiția climatică cu știința. Știm ce trebuie făcut. Acum este momentul să accelerăm ritmul și să acordăm prioritate energiei regenerabile și eficienței energetice, asigurându-ne totodată că oamenii beneficiază de opoziție rtunitățile tranziției verzi”, a conchis vicepreședintele Teresa Ribera.

Mai multe informatii Site-ul web al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) Sursa: Guvernul Spaniei – Teresa Ribera: „Avem opt ani în față pentru a accelera acțiunile și a ține la distanță efectele schimbărilor climatice”040422