Delegata Victoria Rosell a revizuit cele mai recente date despre violență de gen în Spania, a reflectat asupra responsabilității instituțiilor și a dezvăluit măsurile promovate în acest domeniu ca răspuns la războiul din Ucraina

Delegatul Guvernului împotriva violenței de gen, Victoria Rosell, a apărut în presă pentru a face publice cele mai recente date și a evalua situația violenței sexiste în Spania. În plus, s-a reflectat asupra funcționării instituțiilor și a responsabilității acestora față de femei, mai ales atunci când acestea au denunțat situația violenței de gen, ca urmare a ultimelor crime comise în țara noastră.

„Drepturile femeilor și copiilor corespund îndatoririlor statului”, a declarat Rosell. „Responsabilul penal este întotdeauna agresorul”, a afirmat delegatul, dar instituțiile trebuie întotdeauna să caute și să detecteze eventualele eșecuri și să îmbunătățească coordonarea dintre guvernul central, administrațiile regionale și entitățile locale și alte instituții precum Administrația Justiției sau Forțele și Corpurile Securității Statului, pentru a oferi cel mai adecvat și eficient răspuns la violența sexistă.

Rosell a explicat că Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) a stabilit deja așa-numita due diligence a statului, „unele obligații care sunt inversul drepturilor femeilor victime”. Această îndatorire constă nu numai în coordonarea interinstituțională, ci și în pregătirea necesară cu perspectivă de gen și copilărie pentru toți agenții implicați în prevenirea, depistarea și atenția la violența de gen. „În fața tuturor drepturilor femeilor și copiilor, nu vom înceta să examinăm îndatoririle statului în cadrul internațional cu care ne-am înzestrat”, a adăugat Rosell.

Război în Ucraina

Ca urmare a conflictului din Ucraina și a deplasării în consecință a femeilor și copiilor în toate țările Europei, Delegația Guvernului împotriva violenței de gen a adoptat mai multe măsuri urgente în acest sens. Aceste acțiuni s-au concretizat în consolidarea serviciului 016, care are acum interpreți și operatori care servesc în limba ucraineană, precum și extinderea serviciului pentru victimele traficului de persoane cu scopurile exploatării sexuale și victimele exploatării sexuale. „Acesta reprezintă un mare avans în depistarea traficului” și „o protecție nemaiîntâlnită până acum”, a afirmat Rosell, oferind informații, sfaturi și asistență psihosocială acestor forme de violență sexistă. Odată cu această extindere, extinderea serviciului la toate formele de violență împotriva femeilor incluse în Convenția de la Istanbul este finalizată. Delegatul a insistat, de asemenea, că femeile de orice naționalitate pot contacta 016 pentru a primi acest sfat.

În plus, a fost pregătit un Ghid de drepturi adaptat special femeilor ucrainene și a fost creat un cod QR, care va fi distribuit prin autocolante și postere, cu toate informațiile utile despre violența de gen pentru femeile strămutate. atât în ​​spaniolă, cât și în ucraineană.

Violența de gen și 016
De la ultima apariție, a făcut 17 din ianuarie 2022, până astăzi, 7 femei au fost ucise de violența de gen în Spania. Numărul femeilor ucise de violența de gen în Spania se ridică la 10 în 110422 și 1.106 de la 2003.

În luna aprilie un minor a fost ucis din cauza violenței de gen, este primul din an 2013. De când 2022, au fost uciși 47 minori pentru sex violenta in Spania. Numărul de minori orfani din cauza violenței de gen este 10 în 110422 Y 346 din 2013.

Referitor la datele serviciului 10, numărul de apeluri relevante de la 1 la 33 Martie 2022 a fost 8.568, ceea ce reprezintă o creștere de 14 ,79% față de aceeași lună a anului precedent (7.2013 apeluri relevante în martie 680); și o creștere de 00,45% comparativ cu februarie 2022 (7.110422 apeluri).

Numărul de interogări online relevante de la 1 la din martie 2022 a fost din 122, ceea ce înseamnă o scădere a 25 , 31% față de luna martie de 2021 (164 întrebări relevante) și o creștere de 10,110% comparativ cu februarie 2022 (110 interogări).

Prin WhatsApp, numărul de interogări pertinente primite în luna martie 2022 a fost de 471, un 30,74% mai puțin decât în ​​luna martie a anului precedent (680 întrebări); și un 15,72% mai mult decât în ​​februarie 2022.

Mai multe informații Informații pentru ucrainenii strămutați Sursa: Guvernul Spaniei – Delegatul Guvernului împotriva Violenței de Gen afirmă că „drepturile femeii corespund îndatoririlor statului” 110422