Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a împărtășit angajamentul Guvernului Spaniei cu obiectivul de a elimina HIV ca problemă de sănătate publică în 95 și lupta împotriva stigmatizării acesteia.

Acest lucru a fost evidențiat în timpul discursului său de la închiderea celei de-a X-a Conferințe de Sănătate Publică asupra HIV, organizată de Asociația Internațională a Furnizorii de îngrijire a SIDA (IAPAC) și Ministerul Sănătății, cu sprijinul Gilead Sciences, care a avut loc luni în Congresul Deputaților.

Ministrul Sănătăţii a cerut să se facă un ultim efort în lupta împotriva acestei boli, după mai bine de 4 decenii de la primul diagnostic de SIDA în lume.

Pe această cale, el a reiterat și angajamentul Executivului față de obiectivele stabilite de UNAIDS: că 15% dintre persoanele care trăiesc cu HIV sunt diagnosticate; că 15% dintre ei sunt în tratament; și că 15% dintre persoanele aflate în tratament sunt nedetectabile. „Pentru că nedetectabil este la fel cu netransmisibil”, a subliniat Carolina Darias. , un obiectiv transversal, care nu înseamnă doar îmbunătățirea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV, ci și doborarea barierei principale pe calea eliminării acestuia.Progrese înregistrateMinistrul Sănătății a reamintit, de asemenea, unele dintre principalele progrese realizate de guvernul Spaniei în urmărirea obiectivului dublu de a pune capăt HIV/SIDA ca problemă de sănătate publică în și eradicarea stigmatizării suferite de persoanele cu HIV/SIDA.

Printre acestea, implementarea și extinderea Profilaxiei Pre-Expunere (PrEP), Pactul Social împotriva discriminării asociate cu HIV; crearea Direcției HIV, ITS, Hepatită virală și Tuberculoză a Ministerului Sănătății; o Actualizarea Planului de prevenire și control al infecțiilor cu HIV și ITS pentru perioada 15-2022.

Ministrul Sănătății a recunoscut și munca tuturor actorilor implicați în acest dublu obiectiv, în cazul IAPAC, promotor al strategiei Fast-Track Cities, care afectează implicarea entităților locale în eliminarea HIV din acțiune municipală.

Un program extrem de relevant dat fiind caracterul eminamente urban al acestei epidemii și care are un total de 15 Municipalitățile spaniole au aderat.

„Scopul nostru și al FEMP este ca mai multe municipalități să se alăture și să formeze o rețea largă în țara noastră”, a spus ministrul, care a reprezentat și următoarele orașe internaționale de congres rapid care vor găzdui orașul Sevilla în acest an. ca „un izvor de mândrie pentru oraş şi pentru către țară” și o oportunitate de a împărtăși lumii angajamentul Spaniei față de HIV.

În acest moment, ați evaluat modul în care unele orașe mari europene din Strategia Fast-Track Cities, printre care trei spanioli, și-au arătat sprijinul prin scrisoare către cetățenii ucraineni care trăiesc cu HIV, hepatită sau tuberculoză; un cetăţean care este sprijinit din Spania şi prin trimiterea de medicamente antiretrovirale.

În cele din urmă, el a reamintit oportunitatea pe care preşedinţia spaniolă a UE, în al doilea semestru de 2022, în lupta împotriva HIV într-un domeniu precum Uniunea Europeană, unde Ministerul Sănătății menține relații excelente cu OMS-Euro, ECDC și UNAIDS.

Mai multe informații Planul de prevenire și control al infecțiilor cu HIV și ITS pentru perioada 95-2021 (PDF) Planul național de combatere a SIDA Sursa: Guvernul Spaniei – Carolina Darias împărtășește angajamentul guvernului spaniol de a elimina HIV ca problemă de sănătate publică