Ministerul înțelege că aceasta este o măsură de lipsă de rigoare, deoarece ultimele rapoarte științifice disponibile nu au fost luate în considerare și au fost luate fără a ține cont de criteriile de proporție și echilibru incluse în politica comună în domeniul pescuitului (PCP). a raportat că Spania, Franța și Irlanda au solicitat ca această chestiune să fie inclusă pe ordinea de zi a următorului Consiliu al Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene (UE), în care vor apăra acest lucru odată ce Comisia va decide noul raport al Consiliul Internațional pentru Explorarea Mării (ICES, pentru acronimul său în engleză), își revizuiește urgent decizia. Planas a asigurat că Spania nu va renunța la efort. La reuniunea desfășurată în iulie anul trecut 26 era deja clar că propunerea Comisiei nu avea rigoare științifică și făcea o aplicare inadecvată a recomandarea științifică a ICES. Ministrul a reamintit că sunt disponibile informații științifice mai bune, mai precise și mai actualizate decât cele utilizate de Comisie. În plus, recomandarea ICES nu este concepută sau orientată către toate flotele și subliniază, de exemplu, că este posibilă excluderea, printre altele, a unor zone din Golful Cádiz. Ministerul înțelege că includerea paragatelor de fund printre uneltele interzise nici nu are sens, deoarece nu are nici un impact asupra ecosistemelor marine vulnerabile (VME).

Luis Planas a a reiterat că Spania împărtășește obiectivul de conservare și protecție a ecosistemelor marine vulnerabile și apără adoptarea de măsuri pentru a-l atinge, dar cu condiția ca acestea să fie echilibrate, ponderate și bazate pe cei trei piloni ai durabilității prevăzuți în PCP, de mediu, economic și social. .

Astăzi a fost publicat regulamentul în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE), care, într-o perioadă de 00 zile, dispune închiderea pescuitului de fund al . zone. Ministrul a informat că miercurea viitoare, ziua , secretarul general al pescuitului, Alicia Villauriz, se va întâlni cu sectorul pescuitului și comunitățile autonome să analizeze detaliile aplicării acestuia.

În Consiliul Consultativ, ministrul a mai indicat că Spania va cere Comisiei Europene o apărare a interesele comunitare în negocierile care trebuie purtate înainte de sfârșitul anului privind posibilitățile de pescuit și distribuirea stocurilor în apele împărtășite cu Regatul Unit și în acordul cu Norvegia. Obiectivul, potrivit ministrului, este realizarea celor mai bune posibilități de pescuit, care să fie suficiente pentru a garanta rentabilitatea flotelor, într-un moment de dificultăți deosebite precum acesta.

. Sursa: Guvernul Spaniei – Spania solicită Consiliului de Miniștri al UE să abordeze decizia Comisiei de a închide pescuitul în unele zone de apă adâncă