#Spania – Semnarea a avut loc în Reales Alcázares din Sevilla, unde s-a desfășurat Reuniunea la nivel înalt „HIV și drepturile omului: acțiune politică pentru atingerea stigmatizării zero”, în cadrul evenimentelor președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

În timpul inaugurarii evenimentului, Miñones a reafirmat angajamentul Guvernului de a garanta drepturile și demnitatea persoanelor cu HIV și în urma mandatului Națiunilor Unite de a pune capăt epidemiei de SIDA în 2030.

„Puține boli infecțioase de-a lungul istoriei au avut nivelurile de stigmatizare și discriminare care au însoțit virusul imunodeficienței umane”, a spus el.

Ministrul a sărbătorit că Spania face progrese bune în atingerea obiectivelor convenite la nivel internațional. Astăzi, în Spania se estimează că 92,5% dintre persoanele cu HIV își cunosc diagnosticul de infecție, 96,6% primesc tratament antiretroviral și 90,4% au o încărcătură virală suprimată.

„Aceste date ne apropie de obiectivele 95-95-95 stabilite de UNAIDS, pe care sperăm să le atingem înainte de 2025”, a avansat ministrul.

Miñones a aprobat angajamentul Ministerului Sănătății față de protecția și respectarea drepturilor omului în legătură cu HIV, reflectat în Planul strategic pentru prevenirea și controlul infecției cu HIV și infecțiilor cu transmitere sexuală 2021-2030.

În acest sens, el și-a exprimat recunoașterea muncii marilor profesioniști care luptă pentru îmbunătățirea vieții persoanelor cu HIV. Printre progrese, s-a evidențiat dezvoltarea Pactului Social pentru nediscriminare și tratament egal asociat cu HIV, semnat în 2018, sau aprobarea Profilaxiei Pre-Expunere în 2019, asigurându-se implementarea sa omogenă pe întreg teritoriul național.

Ca o consecință a tuturor acestor lucrări, indicatorii epidemiologici ai controlului epidemiei HIV s-au îmbunătățit substanțial în Spania. În plus, Guvernul a eliminat interdicția ca persoanele cu HIV să ocupe funcții legate de securitate sau să acceseze tipuri de locuri de muncă publice.

Conducere locală în inițiativa FAST-TRACK CitiesMiñones s-a concentrat pe proeminența entităților locale pentru a realiza dezvoltarea deplină a acestor strategii. Mai exact, a recunoscut conducerea exercitată de Sevilla în furnizarea unui răspuns accelerat la HIV, ITS și sănătatea sexuală. Sevilla a fost primul oraș spaniol care a aderat la Declarația de la Paris în cadrul inițiativei „Fast-Track Cities”, în 2015.

De atunci, 173 de municipalități s-au alăturat inițiativei din Spania, țara cu cel mai mare număr de entități locale care aderă la Declarația de la Paris. „Acest rol în răspunsul la HIV s-a cristalizat în octombrie anul trecut în Declarația de la Sevilla”, a spus Miñones, convins de necesitatea formării de alianțe la toate nivelurile administrației cu scopul de a continua să facem Europa mai echitabilă și în domeniul sănătății.

Ministrul Sănătății, José Miñones, în timpul discursului său la eveniment

Sursa: Guvernul Spaniei – Spania solicită aderarea la Alianța Globală UNAIDS pentru a elimina toate formele de discriminare legate de HIV