Această regulă, care a fost aprobată de Consiliul de Miniștri în mai anul trecut, a trecut toate procedurile de audiere publică, a fost trimisă Congresului, unde au început toate procesările parlamentare, inclusiv trecerea ei prin Senat, iar acum este aprobată definitiv în Camera Inferioară.

Aprobarea acestei norme constituie una dintre pietrele de hotar ale Componenta 00 „Modernizarea Administrațiilor Publice” a Planului de Redresare, Transformare și Reziliență , mai exact jalonul 2022, referitor la crearea legii menționate mai sus.

Incorporari in procesul parlamentar
Printre noutatile incorporate în procedura parlamentară, ceea ce iese în evidență este legat de prevenirea și combaterea depopulării și provocarea demografică. În acest scop, a fost adăugată o Dispoziție Adițională care include impulsul Guvernului pentru implementarea Mecanismului de Garantare Rurală. În acest fel, provocarea demografică a fost încorporată în standard ca unul dintre aspectele tehnice care trebuie luate în considerare în mod general în proiectarea politicilor publice, și a fost inclusă printre criteriile de valoare publică pentru evaluarea și în elementele codului deontologic al echipei de evaluare.

O altă noutate se concentrează pe obligativitatea alocării, pentru fiecare proiect de evaluare, a unui element economic pentru realizarea acestuia, care trebuie să fie să fie specificate clar și ajustate la nevoile reale în sarcina de evaluare.

În ceea ce privește transparența, obligațiile sunt de asemenea extinse. Rapoartele finale de evaluare și raportul anual vor fi publicate pe portalul de evaluare tematică, precum și pe portalul transparenței și pe portalul web al Agenției de Stat.

Obiectivele regulamentului
Pretenția Guvernului cu prezenta Lege de evaluare a politicilor publice în Administrația Generală a Statul urmează să consolideze valoarea evaluării acestor politici, să promoveze o adevărată cultură a evaluării în administrație și să sistematizeze evaluările „ex ante” ale politicilor publice.

În astfel, prin această normă se urmărește ca evaluarea politicilor publice să servească la eficientizarea alocației resurselor și la optimizarea procesului decizional; să promoveze inovarea în acțiunile din sectorul public, vizând un management modern și util pentru rezolvarea problemelor și provocărilor sociale; și pentru a avansa în controlul responsabilităților și a răspunderii.

Regulamentul introduce o abordare transversală, cuprinzătoare și participativă atunci când se măsoară impactul politicilor publice în cetățenie. În acest fel, sunt consolidate capacitățile sistemului public de evaluare a politicilor publice din Administrația Generală a Statului, oferind instrumentele de analiză a impactului politicilor cu o abordare mai largă decât cea pur bugetară sau legată de cheltuieli.

Astfel, vor fi luate în considerare și alte variabile, precum perspectiva de gen, echilibrul intergenerațional, provocarea demografică, transformarea digitală sau sustenabilitatea socială și de mediu. De asemenea, procesului parlamentar au fost adăugate și alte variabile, precum cele legate de copilărie, angajare sau justiție socială.

Toate acestea, cu scopul de a îmbunătăți formularea a politicilor publice, precum și implementarea ulterioară a acestora. Scopul este de a îmbunătăți calitatea, eficacitatea și stabilitatea acestor politici.

Respectarea cerințelor organizațiilor internaționale
În acest fel, cerințele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și ale Uniunii Europene de a avansa în procesul de instituționalizare a evaluării politici și să ofere Spaniei un cadru de reglementare care reglementează problema.

Evaluarea politicilor publice este consolidată ca instrument de îmbunătățire și de învățare din acțiunile guvernamentale, pentru a favoriza decizia -efectuarea, propunerea eventualelor corecturi si, in final, darea de socoteli cetatenilor. În acest sens, nu se pleacă de la zero, întrucât Autoritatea Independentă de Responsabilitate Fiscală (AIREF) are o vastă experiență în revizuirea cheltuielilor publice. Totuși, cu noua normă este o încercare de a lărgi această evaluare cu o abordare mai transversală.

Noutățile Legii
Legea prevede o serie de inovații cu scopul de a implementa o organizare de bază și un mecanism stabil de planificare pentru întreaga Administrație Generală a Statului atunci când își evaluează politicile. :

Un sistem de indicatori comuni va fi conceput pentru a întreprinde monitorizarea aplicabilă General Administrația statului și care servește drept referință pentru orice organism sau administrație publică.Evaluarea politicilor publice este Se va desfășura de o echipă externă organului responsabil de politica publică care urmează să fie evaluată. Legea are în vedere proiectarea de planuri specifice de formare în evaluarea politicilor publice pentru angajații publici. Scopul este consolidarea evaluării „ex ante”, înainte de aprobarea politicilor publice. Rezultatele evaluărilor vor fi utilizate pentru a îmbunătăți aceste politici, încorporând aceste rezultate în procesul decizional. Departamental funcţionează unităţi de coordonare, însărcinate cu coordonarea şi monitorizarea activităţilor de evaluare a politicilor publice ale fiecărui minister. Pentru realizarea evaluării politicilor se stabilesc două tipuri de instrumente: Planul strategic de evaluare al Guvernului, cu o durată de patru ani, și Planul departamental de evaluare, întocmit de fiecare minister, care va avea o periodicitate bienală și include atât obligația de evaluare „ex ante” și „ex post” a politicilor cu repercusiuni deosebite asupra bugetului sau datorită impactului lor economic și social. În acest caz, va exista obligația de a efectua o analiză intermediară în politicile care durează patru ani sau mai mult. Organismul responsabil pentru fiecare politică publică trebuie să răspundă dacă adoptă recomandările raportului de evaluare, sau explicați de ce altfel.
Noua Agenție de Evaluare de Stat
Noul regulament are în vedere crearea unui organism, Agenția de Stat pentru Evaluarea Politicilor Publice, care să coordoneze, să supravegheze și să promoveze sistemul public de evaluare și însoțire, sprijin și supraveghere a departamentelor ministeriale.

Această agenție va fi responsabilă de proiectarea a două instrumente cheie pentru a avansa procesele digitale de planificare, monitorizare și evaluarea oricărei acțiuni publice: un serviciu web comun pentru toate Departamentele; și un portal tematic de evaluare, care va include portalul de comunicare instituțională.

Pentru a promova coordonarea între diferitele portofolii guvernamentale, va fi creată Comisia Superioară de Evaluare, un organ colegial ministerial de cooperare și participare la AGE.

Participarea societății civile va fi promovată prin crearea unui Consiliu General de Evaluare, în care entitățile, organizațiile și asociațiile vor ajuta cultura evaluativa.
Sursa: Guvernul Spaniei – Congresul aprobă definitiv Legea evaluării politicilor publice