Românii care nu mai au venituri în Spania şi, implicit, nu mai cotizează la bugetul Asigurărilor de Sănătate (Seguridad Social) au dificultăţi la obţinerea cardului sanitar în regiunea Castilla la Mancha, dar  şi în alte regiuni ale Spaniei.

Motivul este acela că, pentru solicitarea unui card sanitar sau pentru reînnoirea celui vechi, se cere o adeverinţă de venit de la Administraţia Financiară din localitatea unde respectiva persoană a avut domiciliul în România.

Dificultatea constă în faptul că mulţi dintre români s-au stabilit în Spania împreună cu întreaga familia şi acasă le-au rămas doar părinţii, în vârstă, care adeseori locuiesc în alte zone. În plus, procedura de obţinere a adeverinţei de venit din România, inclusiv de traducere şi legalizare a ei, reprezintă o serie de cheltuieli în plus. Numeroase cazuri de oameni aflaţi în astfel de situaţie se întâlnesc în localităţile Villarubia de los Ojos şi Porzuna din provincia Ciudad Real.

Mercedes Fernandez, directoarea Asociaţiei Hispano-Române din Castilla la Mancha, spune că “aducerea adeverinţei de venit este o cerinţă obligatorie, care se aplică tuturor cetăţenilor membri ai Uniunii Europene” şi că în imposibilitatea obţinerii ei, solicitanţii pot rămâne fără cardul sanitar.