#Spania – Spania a găzduit cea de-a 4-a Adunare Europeană a Alianței pentru Inteligența Artificială în cadrul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene (UE), eveniment care a culminat cu semnarea unei Declarații pentru consolidarea și promovarea cooperării în domeniul inteligenței artificiale cu țările. în Europa, America Latină și Caraibe.

Declarația, promovată de președinția spaniolă într-un moment crucial pentru dezvoltarea și reglementarea inteligenței artificiale (IA) la nivel mondial, a fost semnată de Argentina, Columbia, Chile, Mexic, Uruguay, Panama, Republica Dominicană, Germania, Slovenia, Estonia. , Belgia și Spania.

Aceste țări se angajează să promoveze cooperarea, consolidarea și convergența politicilor și cadrelor de reglementare în domeniul inteligenței artificiale în următoarele luni înainte de Summitul din Columbia din 2025.

Acordul a fost ajuns în cadrul celei de-a 4-a Adunări Europene a Alianței AI de la Madrid, într-o sesiune paralelă cu ușile închise, prezidată de secretarul de stat pentru digitalizare și inteligență artificială, Carme Artigas, în care au participat Comisia Europeană și UNESCO.

Cooperare, incluziune lingvistică și convergență de reglementare în domeniul IATextul declarației include angajamentul statelor de a promova schimbul de bune practici, măsuri și linii directoare de reglementare, inclusiv mecanismele de guvernanță stabilite în jurul reglementării IA. În cazul țărilor UE, acesta acoperă domeniul de aplicare al viitorului regulament privind IA pe care Spania îl promovează în cadrul președinției spaniole a Consiliului UE.

De asemenea, statele semnatare vor promova dezvoltarea IA într-un mediu care ia în considerare diversitățile lingvistice, inclusiv spaniola, portugheza și alte limbi oficiale ale UE, pentru a se asigura că tehnologiile AI conduc la incluziune lingvistică.

În acest sens, se desfășoară un dialog periodic pentru schimbul de informații în vederea promovării convergenței politicii digitale și a cadrelor de reglementare privind IA, garantând în același timp promovarea inovației, a capitalului uman și a infrastructurii, împreună cu Respectul pentru drepturile omului.

Spania a aprobat și prezentat în 2021 Carta Drepturilor Digitale, care constituie un cadru de referință la nivel internațional pentru garantarea și consolidarea drepturilor și valorilor democratice în noua economie digitală și IA.

De asemenea, declarația îndeamnă statele să dezvolte medii inovatoare de testare și să facă schimb de bune practici pentru a ajuta în special startup-urile inovatoare și IMM-urile să creeze IA de încredere.

Tocmai, pe 7 noiembrie, Consiliul de Miniștri a aprobat un Decret Regal care permite Ministerului Afacerilor Economice și Transformării Digitale să deschidă, în colaborare cu Comisia Europeană, apelul pentru participarea companiilor la mediul de testare controlat (sandbox) al Europei. Regulamentul AI.

Europa lucrează de luni de zile la acest nou standard, European AI Regulation, care va oferi Uniunii Europene un cadru legislativ pentru a promova Inteligența Artificială fiabilă, solidă și etică, stabilind obligații pentru furnizori și utilizatori în funcție de nivelul de risc al cazuri de utilizare.

Regulamentul privind Inteligența Artificială este una dintre prioritățile de pe ordinea de zi a președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene. În prezent, textul se află în faza de trilog și președinția spaniolă speră că poate fi închis și aprobat înainte de sfârșitul anului.

Alianța digitală UE-ALCÎn iulie anul trecut, la Summit-ul UE-CELAC desfășurat la Santiago de Compostela, a fost convenită înființarea Alianței Digitale UE – LAC cu patru piloni cheie de cooperare între cele două regiuni de pe ambele maluri ale Atlanticului: extinderea cablului submarin BELLA – Link, crearea platformelor de date Copernicus pentru observarea Pământului, crearea de acceleratoare și convergența și consolidarea politicilor digitale și a cadrelor de reglementare.

Odată cu semnarea declarației, se face acum un pas semnificativ pentru Alianța Digitală UE-ALC, încheind angajamentul comun al Europei și al partenerilor săi internaționali de a promova o reglementare armonizată și responsabilă a IA, respectând valorile umane și promovând inovația.

A patra Adunare Europeană a Inteligenței Artificiale: Europa, lider în dezvoltarea inteligenței artificialeOdată cu celebrarea la Madrid a celei de-a 4-a Adunări Europene a AI în Spania, Europa și partenerii săi internaționali și-au reafirmat rolul de lider în conturarea unui viitor digital mai fiabil și mai durabil, marcând o piatră de hotar în reglementarea globală a IA.

Acest eveniment, organizat în comun de Ministerul Afacerilor Economice și Transformării Digitale al Spaniei prin intermediul Secretarului de Stat pentru Digitalizare și Inteligență Artificială (SEDIA) și Comisia Europeană (DG Connect), a servit ca un forum fundamental pentru a contura viitorul AI. în Europa și influența sa globală.

Prim-vicepreședintele interimar și ministrul afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, și comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, au deschis adunarea, subliniind angajamentul Spaniei și al UE de a conduce adoptarea unei IA fiabile și eficiente. tehnologii.etica. Breton, la rândul său, a anunțat o etapă importantă pentru Europa în acest domeniu: deschiderea către startup-urile europene de inteligență artificială, capabilități de supercomputing în Europa (Euro HPC).

Secretarul de Stat pentru Digitalizare și Inteligență Artificială, gazda evenimentului, a participat la un panel de discuții pe tema regulamentului AI împreună cu Brando Benifei și Dragoș Tudorache, membri ai Parlamentului European. Dezbaterea a evidențiat urgența și relevanța reglementării iminente privind IA, un pas semnificativ către crearea unui cadru de reglementare robust și armonizat pentru IA în Europa, care va fi, de asemenea, primul regulament de acest gen din lume.

Adunarea sa concentrat, de asemenea, pe analiza diferitelor inițiative politice și legislative care apar la nivel internațional, oferind o oportunitate unică de a discuta viitoarea Convenție a Consiliului Europei privind IA și alte alianțe bilaterale și multilaterale importante în care UE și Spania sunt implicate activ. . Aceste discuții au subliniat necesitatea unei abordări coordonate și coerente a reglementării IA la nivel global.

În plus, participanții au abordat progresele generale înregistrate în strategia UE pentru IA, cum ar fi inițiative specifice în curs de desfășurare legate de instalațiile de testare și experimentare (TEF), AI EDIH-uri (AI Digital Innovation Hubs) și AI PPP-uri (parteneriate public-private în IA).

Au fost discutate, de asemenea, cele mai recente evoluții și perspective cu privire la modelele AI generative, AI verde și AI pentru securitatea cibernetică.

Adunarea a avut loc într-un moment cheie pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale la nivel global, în care anunțurile diferitelor inițiative coincid, precum crearea Consiliului Consultativ pentru Secretarul General al Națiunilor Unite pentru Inteligența Artificială, care va copreședinta secretarul de stat pentru digitalizare și inteligență artificială, Carme Artigas; Summit-ul IA privind siguranța sau adoptarea Codului de conduită al G7.

Mai multe informatii Declarație privind consolidarea și convergența politicilor digitale și a cadrelor de reglementare privind inteligența artificială Ce este inteligența artificială? Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Spania promovează cooperarea și convergența reglementară a inteligenței artificiale între Europa, America Latină și Caraibe