Ministrul educației și formării profesionale, Pilar Alegría, își continuă călătoria în La Palma, unde a vizitat Centro Princesa Acerina și IES Eusebio Barreto Lorenzo, ambele în Los Llanos de Aridane, una dintre municipalitățile afectate de erupția vulcanului Cumbre Vieja.. Alegría a discutat cu unii dintre studenții acestor centre, pe care i-a recunoscut pentru efortul și rezistența lor în fața crizelor succesive care au afectat insula în ultimii ani.

Studenți precum Agomar și Mateo, de la IES Eusebio Barreto Lorenzo, care au povestit cum au trăit erupția vulcanului. Casa lui Agomar a fost distrusă de lavă, iar Mateo a devenit principalul său suport emoțional. De atunci, după cum i s-a spus ministrului, „mai mult decât prieteni, sunt frați.”

În urma erupției vulcanice, mănăstirea din acest centru al Școlii Gimnaziale a lansat o inițiativă de a crea spații de încredere și securitate pentru elevii săi.

Înainte de aceste vizite, în cadrul inaugurarii congresului „Inspecția educațională și educația emoțională”, organizată de Asociația Inspectorilor Educației din Insulele Canare, ministrul a subliniat importanța muncii pe care această comunitate „o desfășoară de opt ani cu tema educației emoționale”, care „a a fost cheia recuperării spiritului băieților și fetelor din La Palma”.

„Învățarea emoțională nu numai că îi face pe oameni rezistenți în fața unei conflict , o criză sau un dezastru natural – a subliniat Pilar Alegría -. De asemenea, previne situațiile de violență în mediul școlar. Dacă îi învățăm pe copii să-și gestioneze opțiuni, le oferim instrumente de rezolvare a conflictelor prin promovarea dialogului, a respectului pentru diversitate, a înțelegerii reciproce”.

Ieri, ministrul a vizitat și CEIP La Laguna, parțial distrus de lavă, și Centrul Cultural El Retamar, care a primit elevii acestei școli.

Sursa: Guvernul Spaniei – Alegría: „Subiectul educației emoționale a fost cheia recuperării spiritul băieților și fetelor din La Palma”