Tinerii cu vârsta până la 30 de ani care nu au un loc de muncă și nu sunt înscriși în nicio unitate de învățământ (ninis) vor putea primi un ajutor de la guvern.

Suma este de 430 de euro pe lună și se poate primi pe parcursul a maxim 18 luni, cu condiția ca beneficiarul să accepte un contract de formare și studii. Măsura are ca obiectiv reducerea ratei șomajului în rândul tinerilor și de a facilita accesul acestora pe piața muncii.

Ministrul Muncii, Fátima Báñez, a anunțat că măsura va fi gata să intre în vigoare după discuțiile cu sindicatele și cu reprezentanții administrațiilor regionale. Propunerea a venit din partea formațiunii Ciudadanos, care sprijină guvernul condus de conservatorul Mariano Rajoy.

Potrivit ministerului Muncii, de la buget vor fi alocați 500 de milioane de euro și guvernul speră să obțină și fonduri europene suplimentare.

“Este o măsură foarte puternică, va facilita integrarea tinerilor pe piața muncii, cu ajutorul formării profesionale”, a precizat Fátima Báñez.

Tinerii care vor putea beneficia de ajutorul de 430 de euro trebuie să fie înscriși în Sistema Europeo de Garantía Juvenil. În prezent, peste 600 de mii de tineri sunt înscriși în acest registru. Dintre aceștia, aproximativ 200 de mii au deja un contract de formare, a adăugat dna Báñez.

Potrivit calculelor guvernului, 800.000 de tineri vor putea primi acest ajutor.

În același timp, pentru a încuraja companiile să-i integreze pe tineri, guvernul pregătește crearea unei subvenții pentru firmele care, după contractele de formare și învățare, îi angajează pe aceștia pe durată nedeterminată. Suma acestei subvenții nu se cunoaște deocamdată.

Ministrul Muncii a mai precizat că în Spania s-au creat 2 milioane de locuri de muncă. Totuși, Spania continuă să fie a doua țară europeană cu cea mai mare rată a șomajului, 17,8%, fiind depășită doar de Grecia. Datele oficiale arată că șomajul în rândul tinerilor este de aproape 40%.