#Spania – Până pe 26 februarie, Oficiul de Azil și Refugiu (OAR) al MAI și Poliția Națională au procesat și acordat în total 200.154 de protecții. 61,1% dintre persoanele care au obținut această cifră în Spania sunt femei (122.400) și 38,9% sunt bărbați (77.754). Pe grupe de vârstă, 31,3 la sută au sub 18 ani; 26,6 la sută, între 19 și 35 de ani; 35,4 la sută, între 36 și 64 de ani; iar 6,7% au peste 65 de ani.

În plus, majoritatea persoanelor care au obținut protecție temporară, 98 la sută, sunt cetățeni de naționalitate ucraineană, în timp ce restul de 2 la sută corespund cetățenilor de alte naționalități care locuiau legal pe teritoriul ucrainean la izbucnirea războiului.

Comunitat Valenciana (55.835), Catalonia (45.150), Andaluzia (29.588) și Madrid (28.087) sunt comunitățile autonome în care au fost procesate și acordate cele mai multe protecții temporare.

Extinderea cărților de identitate străineMarți aceasta, Ministerul de Interne a prelungit cu încă un an, până la data de 4 martie 2025, cărțile de identitate de străin (TIE) eliberate ucrainenilor beneficiari de protecție temporară și a căror valabilitate a expirat pe 4 martie. Ordinul, semnat de ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial de Stat (BOE).

Pentru că motive „de eficacitate şi eficienţă”După cum se clarifică în textul ordinului de ministru publicat astăzi, în loc să elibereze noi TIE, MAI prelungește valabilitatea cardurilor deja livrate cu încă un an și nu va fi necesară obținerea unui nou document. Prelungirea răspunde și la prelungirea protecției temporare până la 4 martie 2025, agreată de Consiliul Miniștrilor de Interne al UE din 19 octombrie.

Prima activare a Directivei EuropenePe 9 martie 2022, ministerele de Interne și Incluziune, Securitate Socială și Migrație au semnat ordinul care a elaborat procedura de urgență pentru recunoașterea protecției temporare pentru cetățenii din Ucraina. Cu această procedură, Spania a respectat acordul la care a ajuns la 4 martie 2022 Consiliul Miniștrilor de Interne al Uniunii Europene de a activa, pentru prima dată în istorie, Directiva europeană de protecție temporară.

Mecanismul activat de Oficiul de Azil și Refugii (OAR) al Ministerului de Interne permite acordarea rapidă și ușoară a protecției temporare. Procedura începe în secțiile Poliției Naționale răspândite pe întreg teritoriul național și în centrele de primire autorizate, unde oficiali ai Poliției Naționale, sprijiniți de interpreți, sunt însărcinați cu preluarea datelor de identificare a cetățenilor ucraineni.

Toate protecțiile temporare procesate presupun un permis de ședere și, pentru cei majori, un permis de muncă. De asemenea, în conformitate cu prevederile Direcției Generale de Trafic, persoanele strămutate care obțin protecție temporară își pot folosi legal permisele de conducere.

Protecție temporară de către Comunitățile Autonome (până la 26.02.2024) / Sursa: Ministerul de Interne

Biroul de Azil și Refugiu (OAR)

Etichete: Ucraina Ajută Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Spania depășește 200.000 de protecții temporare acordate cetățenilor ucraineni din martie 2022