#Madrid –

Studiul a fost publicat în prestigioasa jurnală Annals of Oncology

Cercetătorii de la Spitalul 12 de Octubre, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, au demonstrat agresivitatea unui tip de cancer de prostată, BRCA1 și BRCA2, pentru care există o alternativă terapeutică, medicamente numite inhibitori PARP, deja utilizate. în alte tumori şi în unele ţări vecine. Cercetarea, la care au participat 38 de centre din Spania și Italia și care a inclus peste 700 de pacienți, concluzionează că acești pacienți obțin un beneficiu redus de pe urma tratamentelor obișnuite și supraviețuirea lor este mai mică decât a celorlalți pacienți cu tumori canceroase. prostata, datorita existentei unor modificari genetice in aceste tumori.

Potrivit studiului, care tocmai a fost publicat în revista științifică Analele Oncologiei, acest tip de modificări ale genelor BRCA1 și BRCA2 este prezent în 13% dintre tumorile de prostată și este ereditar în 25% din cazuri. Mai mult, cercetările au arătat că modificările altor gene, cum ar fi BRCA1 și BRCA2 Ei sunt responsabili pentru repararea deteriorarii ADN-ului celulelor, ele sunt prezente la 17 la suta dintre pacienti. Studiul sugerează că unele dintre aceste modificări secundare ar putea fi, de asemenea, asociate cu un răspuns slab la tratamentele obișnuite.

Tratamentele de referință pentru pacienții cu cancer de prostată până în prezent includ chimioterapia și terapiile hormonale de nouă generație – enzalutamidă sau acetat de abirateron. Deși pacienții cu aceste tipuri de modificări pot răspunde la aceste tratamente, răspunsurile sunt de obicei de scurtă durată și supraviețuirea lor este mult mai limitată. În acest studiu, supraviețuirea pacienților cu modificări în BRCA1 și BRCA2 Ea a fost limitată la 18 luni, jumătate din cea a pacienților fără aceste modificări, numărând din momentul în care tumora a devenit rezistentă la tratamentul de supresie hormonală.

Aceasta este prima lucrare care integrează informațiile genetice ale tumorii și modificările moștenite ale pacienților pentru a înțelege modul în care aceste evenimente afectează răspunsul la tratamente.

ONCOLOGIE DE PRECIZIE CU MEDICAMENTE INHIBITORI DE PARP

Potrivit dr. David Olmos, medic oncolog și șeful Grupului de Cercetare în Genomica și Terapeutică a Cancerului de Prostată de la Institutul de Cercetare Spitalul 12 de Octubre i+12 și autorul principal al acestei lucrări, „există rezultate care arată că adăugarea unui tip de medicament numit inhibitori PARPcare împiedică celulele canceroase să repare deteriorarea ADN-ului lor, nu numai că întârzie progresia bolii la pacienții cu modificări BRCA1 și BRCA2dar pot avea și o speranță de viață similară celor care nu au aceste modificări.”

Aceste tratamente, disponibile în țara noastră pentru tumori precum cancerul ovarian, de sân și pulmonar, sunt deja folosite în țările vecine. Olmos explică că „în acest moment, le folosim în cadrul a ceea ce numim utilizare cu compasiune sau în studiile clinice. Aceste rezultate susțin încorporarea sa în sistemul de sănătate ca un nou tratament standard.”

Pentru dr. Elena Castro, șeful Grupului de Cercetare Translațională a Cancerului Ereditar de la Spitalul 12 de Octubre i+12 Institutul de Cercetare și autor principal al acestei lucrări, „studiul demonstrează importanța analizei tumorilor pacienților pentru a identifica prezența terapiei. ținte și să le putem oferi un management al bolii mai adecvat situației lor specifice și să ofere baze agențiilor de reglementare cu privire la acest nou medicament, fără de care prognosticul lor este foarte negativ.”

Diagnosticul alterărilor în BRCA1 și BRCA2 A fost introdus acum două săptămâni în portofoliul de Servicii al Ministerului Sănătății. În ceea ce privește medicamentele inhibitoare de PARP pentru tratamentul acestor pacienți, după aprobarea lor de către Agenția Europeană a Medicamentului, acestea sunt acum disponibile pentru asociere în țări precum Germania, Austria și Regatul Unit, iar după eșecul tratamentului de primă linie în Franța și Italia .

The inhibitori PARP Sunt primul agent îndreptat împotriva unei ținte terapeutice despre care s-a demonstrat că prelungește supraviețuirea pacienților cu cancer de prostată avansat. Pentru ca această formă de medicină de precizie să fie implementată în îngrijirea de rutină, sunt necesare două cerințe: să poată determina dacă tumora are sau nu ținta terapeutică către care este îndreptat tratamentul și că medicamentul este disponibil în sistemul sanitar.

În 2020, rezultatele unuia dintre aceste medicamente pentru tratamentul cancerului de prostată avansat cu modificări ale BRCA1 și BRCA2 ceea ce a dus la aprobarea sa de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). De atunci, au fost publicate date din alte trei studii care au investigat combinarea diferitelor inhibitori PARP cu agenți hormonali de nouă generație, toți cu rezultate excelente la acești pacienți, ceea ce a dus la aprobarea tuturor de către EMA.

Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetătorii de la Spitalul 12 de Octubre demonstrează agresivitatea unui tip de cancer de prostată pentru care există o alternativă terapeutică deja folosită în alte tumori