#Spania – Luxemburg (Luxemburg)

Miniștrii Agriculturii au analizat informațiile furnizate de Comisia Europeană (CE) cu privire la perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole și au dezbătut și provocările pe termen mediu în contextul geopolitic și climatic actual.

Consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, condițiile meteorologice nefavorabile din anumite regiuni, prețurile ridicate la energie și scăderea globală a puterii de cumpărare afectează piețele agricole.

Miniștrii au remarcat, de asemenea, că alți factori, cum ar fi răspândirea bolilor animale și inflația prețurilor alimentelor, sunt circumstanțe care pun presiune asupra sectorului. Miniștrii au făcut schimb de opinii cu privire la modul de creștere a flexibilității planurilor strategice ale politicii agricole comune (PAC), pentru a se asigura că pot răspunde în mod eficient provocărilor viitoare.

Ministrul în exercițiu al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a subliniat că „agricultura este un sector strategic pentru asigurarea aprovizionării cu alimente și trebuie să aibă noi formule, cu mecanisme flexibile, care să se adapteze circumstanțelor extraordinare”, precum cele deja trăite sau actuale. . Ministrul a declarat că „„Dezbaterea de astăzi demonstrează încă o dată că, în mare parte datorită PAC, sectorul agricol al UE este capabil să ofere securitate alimentară cetățenilor UE”.

Apariția unor crize pe piețe a arătat că acestea depășesc marja de acțiune a fermierilor și fermierilor și instrumentele de management pe care le au la dispoziție, potrivit ministrului. Din acest motiv, el a asigurat că „este necesar să se exploreze noi mecanisme de abordare a crizelor de amploare într-un scenariu de atâta incertitudine și impacturi din ce în ce mai îngrijorătoare ale efectelor schimbărilor climatice asupra producției de alimente”.

Ucraina participă în calitate de invitat la Consiliul de Miniștri al UEMinistrul ucrainean al Politicii Agricole și Alimentației, Mykola Solskyi, s-a alăturat, de asemenea, reuniunii ministeriale pentru a oferi statelor membre UE o privire de ansamblu asupra evoluțiilor recente din sectorul agricol ucrainean. Solskyi a oferit informații despre exporturile de produse agricole ucrainene către UE și despre modul în care UE poate continua să-și sprijine țara, nu doar prin mecanisme care facilitează exportul de produse, ci și pe teren, în Ucraina.

Luis Planas a evidențiat munca Comisiei Europene de consolidare a coridoarelor de solidaritate, ca alternativă fezabilă la plecarea cerealelor prin Marea Neagră, precum și de căutare a rutelor alternative cu costuri logistice mai mici. „Susținem vecinii noștri ucraineni, cu măsuri care facilitează exportul de cereale din Ucraina către piețele internaționale, în special, către țările care au cea mai mare nevoie de ele”. „Prezența ministrului ucrainean, Mykola Solskyi, care ni s-a adresat astăzi, este dovada angajamentului nostru permanent față de țara sa.”a remarcat el.

Directiva-cadru privind deșeurile – aspecte legate de alimente Miniștrii au discutat public aspecte legate de propunerea de modificare a Directivei-cadru privind deșeurile, prezentată de Comisie la 5 iulie 2023.

Acest punct a fost inclus la solicitarea președinției spaniole, datorită importanței sale pentru sectorul agroalimentar, pentru a contribui la îndeplinirea Obiectivului de dezvoltare durabilă 12.3 de reducere la jumătate a risipei alimentare globale până în 2030, precum și la reducerea pierderilor de alimente pe tot parcursul. lanțul de producție și aprovizionare.

Luis Planas a subliniat că abordarea risipei alimentare este esențială, deoarece este „una dintre cele mai mari surse de ineficiență din lanțul alimentar și ne-am angajat să o reducem”. Consiliul a salutat propunerea CE, deoarece avem nevoie de măsuri concrete.

Consiliul de Mediu are responsabilitatea generală de a examina propunerea, dar având în vedere relevanța acesteia pentru întreg lanțul alimentar, în sesiunea de astăzi miniștrii Agriculturii au dezbătut aspecte legate de alimentație, inclusiv în lumina potențialului acestora de a contribui la securitatea alimentară.

Consiliul a salutat propunerea și obiectivele pe care le urmărește și și-a reafirmat angajamentul de a reduce risipa de alimente, pentru care miniștrii au discutat cele mai adecvate instrumente pentru atingerea obiectivelor de reducere și prevenire a pierderilor de alimente.

Regulamentul privind certificarea creditului de carbonDe asemenea, Președinția a furnizat Consiliului o actualizare cu privire la aspectele agricole și forestiere ale propunerii de certificare a creditului de carbon. Acest regulament, după cum a explicat Luis Planas, va însemna

o oportunitate pentru sectorul agricol și silvic de a stabili sisteme de certificare armonizate în baza cărora fermierii și pădurarii pot dovedi sechestrarea carbonului în solurile lor. Ministrul interimar a indicat că acest regulament trebuie să țină cont de noile eco-regimuri PAC, care reprezintă un pas în direcția bună, și că eforturile pe care fermierii și pădurarii le fac deja în acest sens sunt recunoscute.

TAC la Marea Baltică și negocieri privind cotele Pe parcursul negocierilor de astăzi s-au desfășurat capturile totale admisibile (TAC) și cotele de pescuit în Marea Baltică. Acordul final va fi anunțat marți dimineață. Obiectivul este găsirea unei propuneri echilibrate, în conformitate cu Politica comună în domeniul pescuitului (PCP), care să ia în considerare situația biologică a speciilor aflate în negociere, precum și impactul socioeconomic al acestora asupra flotei de pescuit.

De asemenea, miniștrii au făcut schimb de opinii pentru a ghida Comisia cu privire la poziția pe care UE ar trebui să o adopte la reuniunea anuală din acest an a Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului Atlanticului (ICCAT), care va avea loc în perioada 13-20 noiembrie.

Agenda reuniunii anuale din acest an include o gamă largă de subiecte, inclusiv specii de ton tropical, rechin albastru, ton roșu, ton albacore (bonito) și măsuri de control și aplicare,

În cadrul Consiliului, lucrările vor continua la nivel tehnic, cu scopul de a conveni asupra poziției UE înainte de reuniune.

La subiect „Alte chestiuni”, Consiliul a fost informat de către delegația cehă cu privire la rezultatele reuniunii Grupului de miniștri responsabili cu agricultură de la Vișegrad, care sa concentrat pe situația actuală a piețelor agricole și a politicilor legate de silvicultură la scară europeană.

În plus, Consiliul a primit informații de la delegațiile croate și slovene cu privire la gestionarea crizelor și mecanismele de sprijin financiar, în timp ce delegația lituaniană a informat miniștrii cu privire la sprijinul și perspectivele agriculturii ecologice.

În timpul unei sesiuni publice, Președinția a actualizat Consiliul cu privire la aspectele agricole și forestiere ale propunerii de certificare a eliminării carbonului.

Tot într-o sesiune publică, delegația poloneză a informat miniștrii despre impactul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii al UE asupra sectorului agricol. În plus, delegația austriacă a informat Consiliul cu privire la provocările cu care se confruntă sectorul agricol, inclusiv contextul geopolitic actual și războiul din Ucraina, precum și necesitatea de a găsi un echilibru între atingerea obiectivelor noastre de mediu și asigurarea securității alimentare. Delegația italiană a oferit și informații despre proiectul de program de lucru al Comisiei pentru 2024 privind politica de promovare a UE pentru produsele agroalimentare.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației în exercițiu, Luis Planas, prezidează Consiliul de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene.

Mai multe informatii Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 UE Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: UE va explora noi formule pentru a face față consecințelor geopoliticii actuale și ale schimbărilor climatice în sectorul agricol