Ultimele date oficiale anunţate de Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania distruge aproape orice speranţă într-o atenuare imediată a efectelor crizei economice. Peste 80 de mii de persoane au rămas fără loc de muncă în luna februarie, iar acum un an numărul celor care rămâneau fără muncă ajungea la 154.000.

Guvernul recunoaşte că situaţia este în continuare dificilă, dar semnalează că un aspect pozitiv al situaţiei actuale este şi că în luna ianuarie s-au înregistrat mai multe înscrieri la Asigurările Sociale şi acest lucru poate fi văzut ca un semn bun. Din nefericire, datele publicate nu îndeamnă încă la optimism pentru că numărul total al celor care şi-au pierdut locul de muncă în Spania, a ajuns la un nou record: 4.130.625. Dintre aceştia, aproape 60.000 sunt cetăţeni români, care beneficiază acum de ajutor de şomaj, reprezentând 12 % dintre străinii aflaţi în şomaj.

În ceea ce priveşte evoluţia şomajului pe sectoare de activitate, Serviciile au înregistrat 55% din totalul şomerilor din ultima lună, cu 45.420 de locuri de muncă desfiinţate, iar în Construcţii se înregistează în continuare o creştere, cu aproape 10000 de oameni care au rămas fără muncă.

În condiţiile actuale, extrem de dificile, oamenii de afaceri spanioli solicită o politică care să sprijine iniţiativa economică şi una dintre organizaţiile acestora a precizat că ieşirea din criză s-ar putea face doar prin crearea a 500 de mii de noi  firme.

Asociaţia „Cercul Oamenilor de Afaceri” (Círculo de Empresarios) a explicat prin intermediul unui studiu, citat de presa spaniolă de specialitate, că singura cale către ieşirea din criză constă în crearea de noi locuri de muncă şi de modernizarea ţesutului productiv al Spaniei. Oamenii de afaceri semnalează şi critică faptul că în Spania nu există o conştientizare socială a faptului că întreprinzătorii reprezintă o parte a soluţiei. De aceea, „pentru a crea locuri de muncă şi pentru a îmbunătăţi competitivitatea modelului productiv, e nevoie de un mai mare spirit întreprinzător, de mai mulţi oameni de afaceri şi mai multe firme capabile să producă bunăstare şi locuri de muncă„.

Raportul oamenilor de afaceri mai încearcă să demonstreze şi faptul că în ultimii ani, creşterile angajărilor au fost asociate cu o creştere sensibilă a numărului firmelor mici şi mijlocii. Pentru a încuraja apariţia de noi întreprinzători, asociaţia propune reforme structurale ale pieţei muncii, reglementarea pieţelor şi reforme în educaţie.

La ora actuală, Spania continuă să fie ţara europeană cu cea mai mare rată a şomajului, 18,8%, iar ministrul Muncii, Celestino Corbacho, a reamintit că această creştere va continua până în a doua jumătate a anului.