Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a solicitat Comisiei Europene să trimită 347 de milioane de euro pentru finanțarea programelor operaționale ale organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor pentru anul 2023. Această sumă este cu 6% mai mare față de cea solicitată în 2022 și 27. % mai mult decât cel corespunzător mediei ultimelor nouă campanii.

Comunicarea transmisă Comisiei răspunde previziunii care se face la începutul fiecărui an, pe baza programelor de funcționare aprobate de comunitățile autonome. În acest an, comunicarea cuprinde programele operaționale care continuă să fie aplicate în conformitate cu reglementările anterioare reformei Politicii Agricole Comune (PAC) și cele care au fost aprobate în conformitate cu intervenția sectorială a fructelor și legumelor. Acestea din urmă corespund a 24 de organizații de producători din Aragon, Andaluzia, Comunitatea Valenciană, Catalonia și Regiunea Murcia, care au acordat un ajutor total de peste 13 milioane de euro.

Potrivit ultimelor date disponibile, Spania este primul stat membru pentru implementarea programelor operaționale, cu peste 30% din total pentru Uniunea Europeană, urmată de Italia. În Spania, acest ajutor a urmat o tendință ascendentă de la crearea sa în 1997.

Intervenția sectorială a fructelor și legumelor
Organizațiile de producători care înființează un fond de funcționare au posibilitatea de a accesa ajutoare în cadrul intervenției lor sectoriale pentru a desfășura diverse acțiuni, în cadrul unor programe de funcționare multianuale (între 3 și 7 ani). Aceste acțiuni pot fi alocate îmbunătățirii infrastructurilor de producție și marketing, îmbunătățirii calității și a mediului, cercetării, instruirii și consilierii și prevenirii și gestionării crizelor de piață, printre altele.

Fondurile de funcționare sunt formate din sumele ajutoarelor din partea Uniunii Europene și din contribuțiile organizațiilor de producători înseși sau ale membrilor acestora și sunt cele care finanțează activitățile. După reforma PAC, conceperea programelor operaționale consolidează natura ecologică a acestor ajutoare, prin necesitatea unui minim de 15% din ajutorul cheltuit pentru obiective de mediu.

Aceste tipuri de măsuri sunt promovate printr-o creștere a procentului de ajutor, de la 50% din acțiunile desfășurate în general la 80% la care organizațiile de producători le pot accesa în anumite cazuri.

Pe de altă parte, limita de 4,1% din valoarea producției comercializate poate fi ridicată la 5,5% în cazul organizațiilor transnaționale care contribuie la obiectivele de mediu, cercetare și dezvoltare, promovarea și creșterea consumului de produse din sector și prevenirea crizelor și management.

Următorul tabel prezintă ajutorul pe comunitate autonomă:

Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Spania cere UE să trimită 347 de milioane de euro din schema de ajutor pentru fructe și legume pentru 2023