Guvernul spaniol atrage atenția asupra faptului că cele mai multe victime ale prostituției în Spania sunt românce.

Consiliul de Miniștri a aprobat un Plan de combatere a traficului de persoane cu scopul exploatării sexuale, care va fi dotat cu aproximativ 100 de milioane de euro pentru acțiuni de protejare a victimelor.

Cele mai multe victime sunt românce

Ministrul Sănătății, al Serviciilor Sociale și Egalității, Alfonso Alonso, recunoaște că prostituția este o problemă a Spaniei. Potrivit Institutului Național de Statistică, această activitate ilegală ar reprezenta 0,35 la sută din PIB, cu suma de 3,7 miliarde de euro pe an.

Din cele 14 mii de femei detectate în această situație, majoritatea sunt românce, de asemena sunt și spaniole, dominicate, braziliene, columbiene și din Paraguay. Victimele vin cu precădere din România, Nigeria și Bulgaria, provin din țări unde au mai puține  oportunități, vin înșelate și sunt aduse pentru a fi exploatate sexual la noi în țară”, a amintit ministrul Alfonso Alonso, după sesiunea Consiliului de Ministri.

Câștigurile traficanților de femei vor reveni victimelor

Planul de combatere a traficului de femei și minore cu scopul exploatării sexuale prevede, între altele, ca bunurile confíscate traficanților să fie destinate victimelor printr-un birou de recuperare și gestionare de active.

Aceasta structura va lua fiinta in urmatoarele saptamani, iar guvernul de la Madrid considera ca Planul este un raspuns legal la una din „cele mai rele forme de sclavie moderna”.