#Spania – Legea în lanț funcționează și Guvernul se angajează, împreună cu munca comunităților autonome, pentru respectarea acesteia, a remarcat el.

În actul inaugural al Consiliului Consultativ al Agenției de Informare și Control Alimentar (AICA), ministrul a adăugat că această transparență și securitate pentru producătorii primari va fi sporită și datorită noului registru digital al contractelor, în care operatorul care cumpără de la producătorii sau grupurile acestora trebuie să înregistreze fiecare contract și, dacă apar, modificările ulterioare ale acestuia.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, la ceremonia de deschidere a Consiliului Consultativ al Agenției de Informare și Control Alimentare (AICA).

Reforma Legii a introdus îmbunătățiri importante pentru evitarea situațiilor de abuz, prin stabilirea prețului produselor pe întregul lanț, cu accent deosebit pe veriga cea mai slabă, cea a producătorilor primari. În plus, odată cu modificarea legii lanțului, se angajează să modernizeze relațiile comerciale pentru a le face mai corecte, echilibrate și transparente, prin stabilirea, de exemplu, a obligației unui contract scris peste 1.000 de euro.

AICA, a cărei activitate a fost evidențiată de ministru, și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2022 la prima ședință a Consiliului Consultativ din acest an, care concluzionează că în cursul anului trecut a aplicat 272 de sancțiuni pentru nerespectarea Legii 12/ 2013 , privind măsurile de îmbunătățire a funcționării lanțului alimentar, modificat în decembrie 2021 (Legea 16/2021).

Luis Planas a felicitat activitatea AICA și a indicat că numărul sancțiunilor arată că infracțiunile reprezintă doar o mică parte din acțiunile din sector. În opinia sa, pe parcursul celor 14 luni în care a fost în vigoare reforma legii lanțului, aplicarea acestui regulament a fost foarte pozitivă și a promovat principiile încrederii și legalității care ar trebui să guverneze relațiile comerciale într-un sector de frunte. economia spaniolă, cum ar fi agroalimentarea.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul discursului său la ceremonia de deschidere a Consiliului Consultativ al Agenției de Informare și Control Alimentar (AICA).

Colaborare cu comunitățile autonome
Ședința Consiliului Consultativ AICA a fost condusă de Secretarul General pentru Agricultură și Alimentație, Fernando Miranda, la care au participat reprezentanți ai producției, industriei și distribuției agroalimentare, precum și responsabili de control din alte ministere și agenții autonome. .

Una dintre noutățile acestei întâlniri a constat în prezentarea activității de control a comunităților autonome, care au avut un efect multiplicator asupra activității de inspecție și, de asemenea, asupra îmbunătățirii lanțului alimentar în ansamblu. Astfel, anul trecut, în sfera atribuțiilor lor, aceștia au efectuat 549 de controale din oficiu și au controlat 2.029 de relații comerciale din oficiu.

De reținut că în februarie 2022 a fost oficializată constituirea comitetului de cooperare al autorităților de executare. Munca și recomandările acestui comitet sunt garanția pentru ca colaborarea dintre comunitățile autonome să dea cele mai bune roade pentru a realiza o aplicare și un control uniform în toate teritoriile.

Pe 21 februarie, AICA a făcut publică prin intermediul site-ului său lista celor 69 de firme care au săvârșit abateri grave sau foarte grave cu motivul și cuantumul fiecărei sancțiuni ferme, fie pe cale administrativă, fie pe cale judiciară, așa cum prevede acest regulament.

În ultimul său raport anual, AICA a indicat că în cursul anului trecut a inițiat 172 de proceduri disciplinare și că sancțiunile aplicate se ridică la 272, dintre care 53% corespund infracțiunilor pentru nerespectarea termenelor de plată, mai ales, pentru o parte. a companiilor angro şi a industriilor agroalimentare.

Restul sancțiunilor se datorează altor încălcări ale cadrului legal, precum lipsa unui contract, neincluderea prețului în contract sau distrugerea de valoare în lanțul alimentar. Pe sectoare, 109 dintre sancțiuni corespund fructelor și legumelor, 68 vinului și opt produselor lactate.

Reclamații și controale
Pe parcursul anului 2022, acest organism a primit 23 de plângeri pentru presupuse încălcări ale legii lanțului. Încă o dată, sectorul fructelor și legumelor reunește cel mai mare număr de reclamații (15), urmat de lactate (3), vin (2) și ulei de măsline, măsline de masă și nuci, care reprezintă câte una.

În plus, AICA a efectuat 929 de controale din oficiu în 2022 care au acoperit 1.487 de relații comerciale între operatorii din lanțul alimentar. În principal, a investigat tranzacțiile comerciale de fructe și legume (29,4%), sectorul cărnii (21%) -cu dedicație specială sectorului păsărilor de curte-, sectorul vitivinicol, precum și sectorul măslinelor de masă și fructelor uscate.

De la intrarea în vigoare a modificării legii lanțului alimentar în decembrie 2021, acest organism a întreprins în total 7.638 de acțiuni, dintre care 2.487 au fost destinate verificării existenței unor contracte și 5.151 dacă au intervenit practici comerciale abuzive.

Înregistrarea digitală a contractelor
Legea 16/2021, privind modificarea legii lanțului alimentar, a introdus crearea unui registru digital al contractelor care este deja operațional din 31 ianuarie 2023. Înregistrarea în registrul digital este acum voluntară, dar va fi obligatorie din iunie viitor. 30 înainte de livrarea produsului contractat. Registrul este un depozit de documente digitale și confidențiale. Nu are scopuri informative sau statistice și datele dumneavoastră nu sunt exploatate.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul discursului său la ceremonia de deschidere a Consiliului Consultativ al Agenției de Informare și Control Alimentare (AICA).

Mai multe informatii Verificați rapoartele de activitate Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Reforma legii lanțului alimentar a fost ambițioasă și a promovat transparența în relațiile comerciale