În ciuda informațiilor transmise până acum de Ambasada României și de către Direcția Generală de Trafic (DGT), legea obligă o parte dintre românii din Spania să-și schimbe carnetul de conducere, dacă acesta este din categoria C și D, cu o valabilitate mai mare de 5 ani, după cum se specifică în instrucțiunile DGT din 15 ianuarie.

Aceasta informație a fost transmisă de conducerea DGT, după aproape două luni, în care a informat greșit presa și misiunile diplomatice europene susținând că doar posesorii permiselor cu o valabilitate mai mare de 15 ani trebuie să le schimbe începând cu data de 19 ianuarie.

Documentul transmis recent de DGT, către funcționarii săi, specifică în mod clar cine este nevoit să schimbe permisul de conducere cu modelul nou, european.

Este vorba de cetățenii europeni cu un carnet de conducere care are o valabilitate mai mare de 15 ani și fac parte din grupul 1 (AM, A1, A2, A, B și BE) și de cei din categoriile cuprinse in grupul 2 (BTP, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE).

EXTRAS DIN INSTRUCȚIUNILE DGT (spaniolă)

 

1. ¿Quiénes deben renovar su permiso de conducción?
a) Los titulares de los permisos de conducción comunitarios que hayan caducado o próximos a caducar.

b) Los titulares de los permisos de conducción comunitarios indefinidos o con un plazo de vigencia superior a 15 años para permisos del Grupo 1 ( AM, A1, A2, A, B y BE) o un plazo superior a 5 años para permisos del Grupo 2 (BTP, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE), siempre y cuando, tengan la residencia legal en España transcurridos dos años desde el 19 de enero de 2013, fecha de entrada en vigor de la Directiva 2006/126/CE.

În concluzie, românii care lucrează ca șoferi pe camion sau autobuz trebuie să-și schimbe carnetul de conducere la cel mai apropiat sediu al DGT.

Reînnoirea permisului cu unul emis în Spania după modelul european nu ar trebui să fie o problemă pentru șoferii din grupul 2, dar în aceste cazuri trebuie realizat un examen medical și vor fi nevoiți să aștepte o perioadă de cel puțin 15 – 20 de zile (sau chiar mai mult în unele regiuni) în care autoritățile spaniole vor încerca să confirme valabilitatea documentului cu autoritățile române.

Citește și:

Cum se poate face schimbarea permisului de conducere în Spania