Ambasada Romaniei in Spania si Camera de Comert si Industrie din provincia Cuenca au organizat la Cuenca, in 5 aprilie, un seminar economic menit a prezenta mediului de afaceri spaniol oportunitatile de afaceri pe care le ofera economia romaneasca, cu o atentie speciala asupra potentialului agriculturii romanesti.

Seminarul s-a bucurat de prezenta unei delegatii conduse de dl. George Turtoi, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care le-a prezentat celor aproximativ 60 de oameni de afaceri principalele strategii ale autoritatilor romane, liniile principale ale Planului National de Dezvoltare Rurala, inclusiv programul destinat instalarii tinerilor fermieri, situatia absorbtiei fondurilor europene destinate agriculturii si a platilor deja efectuate de APDRP, precum si implementarea normativelor europene cu privire la certificarea produselor traditionale.

Prezent la seminar, ambasadorul Romaniei in Spania, dl. Ion Vilcu, a precizat ca desi relatiile bilaterale romano-spaniole sunt excelente, inca mai exista loc pentru o mai mare aprofundare a acestora, in special in domeniul economic. Astfel, avand in vedere necesitatea firmelor spaniole de a-si extinde activitatea in exterior, precum si experienta acestora in atragerea fondurilor europene si a dezvoltarii infrastructurii, Romania este atractiva pentru acestea prin climatul economic stabil, perspectivele de crestere si o larga gama de sectoare economice in care inca sunt necesare investitii pentru modernizarea lor.

De asemenea, Biroul de Promovare Comerciala si Economica din cadrul Ambasadei a facut o prezentare succinta a oportunitatilor de afaceri din alte sectoare economice, precum cel al energiei regenerabile si al infrastructurii.

Autoritatile spaniole prezente – dl. Benjamin Prieto, presedintele Consiliului Provincial (Diputacion Provincial), dl. Angel Mariscal, reprezentantul Guvernului (subdelegado del Gobierno) si dl. Felix Acenero, presedintele Camerei de Comert din Cuenca ? au apreciat desfasurarea acestui eveniment, iar dl. Angel Prieto, directorul Institutului de Promovare Externa al Castiliei-La Mancha, si dl. Pedro Antonio Morejon, directorul teritorial al ICEX din Castilia-La Mancha, au impartasit asistentilor din experienta institutiilor lor legata de intrarea pe piata romaneasca a firmelor spaniole.

In marja participarii la seminarul economic de la Cuenca, delegatia romana a avut consultari la Madrid cu conducerea Directiei Generale pentru Industrie Alimentara din cadrul Ministerului spaniol al Agriculturii, Alimentatiei si Mediu Inconjurator pentru un schimb de opinii in ceea ce priveste masurile legate de imbunatatirea functionarii lantului agro-alimentar si impulsionarea asocierii micilor producatori agricoli din cele doua state. De asemenea, delegatia APDRP a avut consultari cu conducerea Entitatii Statele pentru Asigurari Agrare ? ENESA pentru cunoasterea indelungatei experiente spaniole acumulate in domeniul asigurarilor agrare.

Seminarul economic de la Cuenca face parte din abordarea Ambasadei Romaniei la Madrid de a acorda o atentie speciala acelor regiuni spaniole cu importante comunitati romanesti si de a adauga un substrat economic si comercial celui deja existent, de caracter cultural, contribuind astfel la intensificarea relatiilor respectivelor provincii spaniole cu Romania.