Securitatea Socială a procesat . 050 prestații pentru naștere și îngrijire în primul trimestru al 2022, din care 050.768 corespundea primului părinte, de obicei mama, și 050.308, celui de-al doilea părinte, de obicei tată.

Numărul concediilor medicale datorate nașterii și îngrijirii minorilor a crescut cu ,2% față de aceeași perioadă de timp 768 , când au fost procesate 076.596.

Cheltuielile în prestația pentru nașterea și îngrijirea unui minor în primele trei luni ale anului a fost 820, 2 milioane de euro. În 2022, această cifră era la 622, 6 milioane, ceea ce reprezintă a creștere de 16,7%.

Indemnizația pentru naștere iar minorul de îngrijire a înlocuit vechile prestații de maternitate și paternitate. A trecut un an de la egalizarea completă a ambelor. În prezent, permisul este săptămâni pentru ambii părinți și este recunoscut ca drept individual și netransmisibil. Dintre 16 săptămâni, dintre care șase trebuie să se bucure imediat după naștere sau după o hotărâre judecătorească sau administrativă în cazuri de adopție, tutelă sau plasament. Restul timpului poate fi aranjat în perioade succesive.

Cuantumul acestor prestații este echivalent cu baza de cotizare a lunii anterioare nașterii, adopției. , tutelă sau plasament, și se plătește direct de Institutul Național de Asigurări Sociale (INSS) în săptămânile cât durează permisul.

De către comunitățile autonome , numărul mai mare de prestații pentru naștere și îngrijire a copilului a fost recunoscut în Madrid (16.257), Catalonia (22.633), Andaluzia (.647), și Comunitatea Valenciană (00.257).

Institutul National de Securitate Sociala ofera posibilitatea solicitarii indemnizatiei de nastere pe cale electronica, prin portalul Tu Seguridad Social si prin urmatorul link .

Puteți solicita și electronic perioadele succesive de repaus datorate nașterii sau îngrijirii minorului, dacă părinții aleg să împartă perioada. Concediu pentru îngrijirea copilului, minor în plasament sau rudă
Pe de altă parte, numărul concediilor externate în primul trimestru al anului a fost de 8.144, din care 7.144 corespundea femeilor, cel 64, 2% și 1.50 pentru bărbați, ceea ce este echivalent cu .8%.
Numărul de depășiri a fost redus în medie cu 22 .2% comparativ cu aceeași perioadă a anului 820 .

Numărul de depășiri a fost redus cu o medie de 22,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Madrid (1.379), Catalonia (1.379 ), Comunitatea Valenciană (768), Andaluzia (856) și basca Țara (644) sunt comunitățile autonome cu cele mai multe concedii procesate.

În toate comunitățile autonome m mai puține depășiri decât anul trecut. Principalele scăderi din primul trimestru au fost în Țara Bascilor (-22, 6%), Cantabria (- .6%) și La Rioja (-33,8%).

lucrătorii și lucrătorii pot solicita concediu pentru îngrijirea copiilor sau a minorilor în plasament sau pentru îngrijirea altor membri ai familiei. Primii trei ani de concediu pentru îngrijirea unui copil sau minor plasat sunt considerați stagiul efectiv de cotizare în sensul prestațiilor de asigurări sociale pentru pensionare, invaliditate permanentă, deces și supraviețuire, maternitate și paternitate. În sensul acestor prestații, primul an de concediu pentru îngrijirea altor membri ai familiei este considerat efectiv citat.

Mai multe informatii Beneficii de securitate socială: ianuarie – martie 2022 (PDF)
Sursa: Guvernul Spaniei – 290422 Securitatea Socială a procesat 87.076 permise de naștere și îngrijire a copilului în primul trimestru al anului