Dupa ani de zile in care centrul istoric al Madridului a fost principala zona de actiune a minorilor romani de etnie rroma, organizati in grupuri de hoti pe la terase sau la bancomate, acum o alta strada circulata a ajuns sa fie nesigura din cauza acestora.


Proprietarii magazinelor si restaurantelor din strada Jose Abascal, o strada foarte circulata din Madrid, au depus plangeri la administratia locala impotriva romanilor care actioneaza in zona lor, furand de pe la mese sau la semafor.

Oamenii se plang ca in zona isi fac veacul aproximativ 20 de romani, majoritatea rromi si minori, care se indeletnicesc cu spalatul parbrizelor masinilor care opresc la semafor. Strada Jose Abascal este foarte aglomerata pentru ca are multe semafoare si de acolo se poate accede la tunelul care duce in afara Madridului, drept pentru care, masinile circula destul de incet.

Acest fapt era un prilej bun pentru unii tineri spanioli care profitau de timpul petrecut de soferi la semafor si executau numere de jonglerie pe trecerea de pietoni, dupa care primeau bani de la oameni. De la o vreme insa, au aparut si micile bande de romani de etnie rroma, constienti de faptul ca pana la 14 ani nu pot fi arestati si actioneaza cu dibacie acolo unde soferii nu sunt atenti sau lasa usa din dreapta descuiata.

Raspunsul autoritatilor este ca nu se poate face nimic pentru ca autorii micilor jafuri sunt minori si dupa ce sunt retinuti sunt eliberati din nou. De aceea, persoanele afectate solicita o mai mare prezenta a Politiei in zona.