Conducerea Ministerului Afacerilor Externe al României are de câteva luni şi un consilier pentru rromi, în persoana lui Gelu Drăgulin, care a iniţiat recent „un turneu european” prin mai multe ţări printre care şi Spania în vederea „asigurării respectării drepturilor cetăţenilor români aflaţi în spaţiul european„. În Spania, rromii români sunt aproape zilnic în presa naţională care nu scapă nici o ştire despre problemelor pe care le creează aceştia, de la cerşit, la mici furturi şi până la organizarea minorilor în bande de hoţi care jefuiesc turiştii în Madrid. Pe lângă asta, viaţa pe care o duc rromii din Spania în taberele de la marginea oraşelor este, de regulă, lipsită de cele mai mici condiţii de igienă, iar copiii lor aproape că nu merg la şcoală.

Pentru consilierul pe problematica rromilor din cadrul MAE aceste probleme nu au părut să-l preocupe mai mult decât faptul că rromii ar fi nedreptăţiţi şi ar trebui informaţi cu privire la urmările infracţiunilor pe care le comit. După ce a stat o zi în Spania, unde s-a întâlnit cu diferite oficialităţi spaniole, consilierul Drăgulin a participat la o întâlnire cu asociaţiile româneşti, convocată de Ambasadă, cărora le-a spus că nu stă de vorbă decât cu asociaţiile rromilor. În cadrul întâlnirii, unele discuţii au fost destul de aprinse, iar unii reprezentanţi ai asociaţiilor au ieşit mai repede din sală, contrariaţi de tonul discuţiilor. Unii preşedinţi de asociaţie au mărturisit că „acest domn a cerut pe un ton imperios ca cei care nu sunt de etnie rromă să nu participe la dezbatere, pentru că el de fapt a venit să dezbată problema rromilor„. Presa nu a fost lăsată să asiste la dezbatere şi ulterior, consilierul MAE a precizat că discuţiile au fost normale, în opinia sa. Pe lângă asta, Drăgulin a precizat că nu are timp să meargă într-o tabără de rromi, dar că în ceea ce-i priveşte pe rromii care comit infracţiuni, crede că mulţi nici nu ştiu ce fac, iar ataşaţii Ministerului de Interne de ambasade ar trebui să meargă în comunităţile lor şi să le explice ce urmări ar putea avea acţiunile infracţionale.

Să meargă în comunităţi şi să le explice din Codul Penal, la ce se pot aştepta făcând asemenea acte, trimiţând copiii la cerşit sau alte nenorociri de genul acesta. Unii din ei o fac din ignoranţă, neştiind sau pur şi simplu împinşi de o mare disperare. Nu putem să-i arătăm cu degetul, tot timpul, ‘că fac aia, că fac aia’, şi să nu-i oferi o altă alternativă. Dă-i un loc de muncă şi, atunci, dacă ai să vezi că mai continuă să facă aşa, pedepseşte-l, dar exemplar„, a spus consilierul MAE pe problematica rromilor, Gelu Drăgulin. Consilierul MAE şi-a continuat „turneul” cu vizite Paris şi Oslo.