Administraţia regională spaniolă a decis să contribuie la reconstruirea caselor luate de apele Prutului în 2008 şi a demarat un proiect în care a fost implicatră şi o organizaţie asociativă a românilor din Spania. Ministrul regional de Imigraţie al guvernului regional Madrid, Javier Fernández-Lasquetty şi preşedintele Federaţiei de Asociaţii Româneşti din Europa (FADERE), Daniel Ţecu, au semnat un acord privind construirea unor locuinţe noi pentru o parte dintre familiile afectate de inundaţii.


Proiectul va avea o durată de 12 luni şi va beneficia de un fond total de 100.000 de euro şi constă în construirea a 4 case, pentru familiile afectate de inundaţii, potrivit ordinii de prioritate stabilite de Guvernul României.
Casele vor fi construite pe terenul persoanelor afectate de inundaţiile produse, anul trecut, în iulie.

Acesta nu este singurul proiect de cooperare iniţiat de administraţia Madridului  şi care are efecte pe teritoriul României, pentru că în urma vizitei în ţara noastră din 2006, preşedintele guvernului regional, Esperanza Aguirre, a decis să sprijine formarea tinerilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate socială prin finanţarea unui proiect în valoare de 361 de mii de euro.
Recent, principii moştenitori ai Spaniei au vizitat, în România, şcoala gestionată de Organizaţia Hermanos Maristas.
De asemenea, potrivit Planului General de Cooperare 2009 – 2012 al Comunităţii Madridului, România şi Bulgaria au intrat în grupul de atenţie specială. Planul regional prevede investiţii în cooperare internaţională în valoare de 173 de milioane de euro.