Fondul Monetar Internaţional a anunţat că recesiunea a luat sfârşit cam peste tot în lume, mai puţin în Spania, unica economie mare care va rămâne în criză gravă. Scădere de 3,8 la sută a PIB şi un somaj de 18 procente pentru 2009, cu previziune de 20% pentru 2010.

După ce FMI a anunţat previziunile pentru anul viitor, au început să  vină şi reacţiile. De la guvern, care a spus ieri, prin vocea ministrului Economiei, Elena Salgado, că FMI nu a înţeles bine anumite date şi că nu a luat în calcul bugetul Spaniei pentru 2010, până la sindicate şi Federatia ATA (a Persoanelor Fizice Autorizate, Autónomos). Preşedintele acestei organizaţii, ce reprezintă 500 de mii din cele peste 3 milioane de persoane ce muncesc pe cont propriu în Spania, Lorenzo Amor, a declarat ieri, la o reuniune organizata de Asociación de Corresponsales de Prensa Extranjera  (ACPE), că în Spania abia acum începe coşmarul şi că Executivul de la Madrid „nu şi-a făcut temele”.  Lorenzo Amor a criticat cele 87 de măsuri ale Guvernului anunţate şi nepuse în practică, dar şi proasta gestionare a bugetului naţional, precum şi faptul că micii întreprinzători, persoanele fizice autorizate, care reprezintă 80% din totalul firmelor spaniole, sunt excluşi din dialogul social.

Dacă la previziunile FMI adăugam că în Spania, zilnic se închid 100 de mici magazine şi că în iule 2010 se majorează TVA-ul şi a impozitele… peisajul este mai mult decat pesimist!