Coaliţia de guvernare a României a murit după 9 luni de „travaliu”, timp în care PDL şi PSD, principalele partide pe baza numărului de voturi, au respectat un aparent angajament de neagresiune în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie. Astăzi, cu o lună şi 3 săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, acest pact PSD – PDL s-a rupt, odată cu semnarea de către Preşedintele României a actelor de revocare a miniştrilor PSD care au demisionat în semn de solidaritate cu Dan Nica, fostul ministru de Interne, revocat din funţie de către premierul Emil Boc pentru o serie de declaraţii făcute de acesta, cu privire la posibilitatea fraudării alegerilor.

Emil Boc pare să fi aşteptat motivul potrivit pentru a elimina PSD-ul de la guvernare şi a folosit declaraţiile lui Dan Nica ca pe un măr al discordiei, suficient de poutred ca să rupă guvernul care trebuia să salveze România de criză.

Preşedintele României, Traian Băsescu susţine că era „imposibil” să refuze semnarea unei remanieri solicitate de premierul Emil Boc, ca răspuns la criticile unanime care i le-au adus deja toţi actorii de pe scena politică românească.  

Cele două partide au ocupat deja televiziunile de ştiri, unde se acuză reciproc pentru „iresponsabilitatea” de a fi aruncat România într-o gravă „criză politică„. Neoficial, se poate spune că aşa numita „criză politică” care lasă guvernul Boc fără susţinerea majoritară din parlament, deschide competiţia pentru Palatul Cotroceni.