În fiecare zi avem ocazia să vedem cât de mare este cacealmaua guvernului pdl-psd condus de Emil Boc şi „inspirat” de al doilea Traian din nefasta noastră istorie, care ne cucereşte şi ne manipulează cu vorbe din popor şi cu circul foamei. Lăsând la o parte discuţiile cu Ridzi şi cu Udrea şi cu presupusele sume de bani deviate spre campania fetei, guvernul patronat de Traian Băsescu este cel mai incompetent din istoria noastră recentă, din varii motive, care pot acţiona ca circumstanţe atenuante, dar nu o fac: criza economică şi alianţa incredibilă dintre două mari partide de patrihoţi.

 

De când a preluat puterea, cabinetul Boc a mărşăluit pe aceeaşi melodie  electorală sinistră şi a crezut că în 2009 „criza” e mai blândă. Lipsa de previziuni a acestui guvern este de nepermis într-o Europă în care ne codim cu cele 15 state fondatoare. Un exemplu recent. Ultima măsură anticriză a lui Boc este comasarea unor agenţii guvernamentale ca să se economisească astfel „nişte milioane bune de euro„, după cum spunea chiar el. Asta nu e prima dată când Boc ne păcăleşte cu criza pentru că la început a fost eliminarea decontului la taxi pentru bugetarii care merg în străinătate, măsură populistă şi lipsită de orice eficienţă. Oricum oficialii sunt plimbaţi de maşinile ambasadelor, iar bugetarii, deseori salariaţi fără vină, plătesc din banii lor taxiul de la aeroport din propriile venituri, dacă nu vor să li se rupă mîinile cărând echipamentul instituţiei.
Este, desigur, un abuz care trece nevăzut în ochii proletariatului ameţit cu apă rece de politica anticriză a clujeanului. La fel ca Elena Udrea, care se foloseşte de ministerul Turismului pentru a-şi construi o figură politică,  iată că şi Emil Boc imită metodele preşedintelui României, care deseori în faţa evidenţelor se face că plouă fără nici o jenă sau deviază atenţia publicului prin declaraţii demagogice. Nici astăzi nu pot să-mi iert cum ne-a manipulat pe toţi, pozând în victima referendumului de suspendare, când poporul a sărit să-l scape pe Băsescu din ghearele caracatiţei corupţilor! De atunci şi până azi, Băsescu şi PDL-ul ne-au demonstrat că ne-am înşelat mergând atunci la vot. În curând vom primi şi bicele de la Comisia Europeană pentru lipsa de eficienţă a justiţiei în combaterea corupţiei.

 

Totuşi, lăsând la o parte ceea ce se numeşte politică murdară, mai important este că noul guvern anunţa că va da cu criza de pereţi şi de atunci a cerut deja două împrumuturi, unul la FMI şi altul la bănci. Ambele sunt lipsite de temei şi de rezultate. Pe lângă asta, ne este dat să auzim ştiri, scrise cu naivitate, că Guvernul şi-a dat seama că vor fi puţine încasări din impozite anul acesta şi că pensiile nu vor creşte la toamnă. Ar fi trebuit să-şi dea seama de anul trecut, la fel cum şi-a dat seama Stolojan că „nu poate”.
Pe urmă, aşa numitul plan de deblocare a finanţărilor prin garantarea locuinţelor de către stat este mai degrabă o găselniţă care poate că ar funcţiona mai bine într-o ţară în care inflaţia nu este, (inexplicabil!), cea mai mare din Uniunea Europeană şi unde activitatea economică nu este gâtuită de tot felul de taxe inventate ca să petecească bugetul.

 

Între timp, România este ţara care rămâne blocată pe calea ferată din cauza unei viituri care deplasează un cap de pod şi este ţara în care respectul îl au cei care păcălesc sistemul şi se îmbogăţesc prin şmecherii pe bani publici. Să fii onest şi funcţionar al statului sunt două combinaţii care nu funcţionează. De 20 de ani folosim aceleaşi infrastructuri ale comunismului şi jeepurile oficialilor merg fără jenă peste gropi care cresc cu fiecare strategie de NEdezvoltare a ministerului transporturilor. Afirmaţia lui Băsescu, trecută neobservată prea repede, de acum câteva luni, că România va avea 700 de km de autostradă în 2 ani este cea mai cinică formă de a minţi poporul cu televizorul.

 

Dincolo de ceea ce s-ar numi lipsa de credibilitate a guvernului şi care e atât de evidentă încât nimeni nu mai ia în seamă „măsurile anticriză” ale lui Boc, este strigător la cer să trăieşti în România de azi şi să nu vrei să te împuşti sau să emigrezi în Turkhmenistan (no offense pentru cititorii noştri de acolo), unde cu siguranţă că oamenii sunt mult mai solidari şi mai respectuoşi.

În comparaţie cu Planul E al guvernului Zapatero, care măcar a pus o oarecare frână distrugerii de locuri de muncă prin deplasarea banilor către investiţii publice, comedia umană a guvernului Boc este ca o glumă proastă pe care o înghite tot contribuabilul. În Spania, în ultimele luni, chiar şi acolo unde nu era nevoie, bulevardele sunt refăcute, străzile sunt modificate, doar ca să fie de muncă.

 

Nici un guvern nu ne va scoate din criza economică fără un minim necesar de sinceritate şi de onestitate. Spania a ieşit din crize mari doar prin consens politic şi printr-o conducere responsabilă, lucruri pe care noi nici nu le avem şi nici nu le putem importa. Aşa că, după cum ne-ai arătat chiar tu, Emile, te pricepi mai bine la coasă!