Secretara pe probleme de muncă a Sindicatului Uniunea Generală a Muncitorilor (UGT), Mª José Del Valle, a făcut publice, în cadrul unei conferinţe de presă, o serie de date conform cărora în acest an au existat mai multe cazuri de exploatare a muncitorilor.

Reprezentanta Sindicatului amintit a menţionat că au fost efectuate controale în 40 de localităţi din Castilla la Mancha, pe parcursul cărora s-au depistat mai multe nereguli în desfăşurarea campaniilor agricole de culegere a usturoiului, cepei, caiselor şi a altor pomi fructiferi. „S-au detectat diferenţe salariale între muncitorii spanioli şi cei imigranţi, cu sau fără acte, iar în cadrul acestora, românii fiind cel mai prost plătiţi” informează sursa citată.

Totodată se precizează că cele mai multe nereguli au fost înregistrate în cadrul campaniei de strângere a usturoiului unde, în localităţi precum Tarazona, Las Pedroñeras, la Herrera, San Clemente sau El Provencio, preţul oferit pentru o cutie de usturoi era cu până la 30% mai mic decât preţul stabilit prin contractele colective.

Spre exemplu, în mai multe localităţi din Albacete şi Cuenca se plătea între 1,20 şi 1,60 euro pentru o cutie de usturoi, în timp ce preţul stipulat prin contractele colective era de 1,88 euro. Localitatea Mota del Cuervo s-a remarcat prin faptul că toţi agricultorii îşi plăteau muncitorii în conformitate cu contractele în vigoare, neexistând abateri din acest punct de vedere.

O altă problemă ridicată de reprezentanta Sindicatului Muncitoresc este aceea a locurilor de cazare a culegătorilor pe perioada campaniilor agricole. După cum au constatat autorităţile, peste 1.000 de persoane locuiau în condiţii improprii, în tabere ilegale sau în apartamente suprapopulate.