Peste 25.000 de români au obținut un loc de muncă în Spania, de la începutul anului, după cum arată datele guvernului spaniol de la Madrid.

Românii din Spania au reușit să se angajeze mai ușor în luna aprilie, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul spaniol al Muncii.

La ora actuală, peste 288 de mii de români au un loc de muncă în Spania în diferite domenii și sunt cei mai numeroși străini cu o slujbă pe baza unui contract legal.

Iată în ce domenii muncesc românii din Spania:

160.128 – sunt angajați cu contract de tip regim general – Régimen General

61.609 – agricultură

38.453 – angajați în case (majoritatea femei)

27.925 – întreprinzători de tip „autónomos” (PFA)

157 – muncesc în industria maritimă și de pescuit

6 – muncesc în mine

Din ianuarie până în aprilie 2015, 12 mii de români au obținut o slujbă ca angajați în regimul general, iar 11 mii au reușit să găsească un loc de muncă în agricultură.

În ultimele patru luni, numărul femeilor care lucrează legal în case a crescut cu o mie, la fel ca în cazul micilor întreprinzători.

straini angajati cu acte in Spania aprilie 2015

Datele pe luna aprilie, publicate de Ministerul Muncii din Spania, în 21 mai 2015

Deocamdată însă, frica de criză nu s-a risipit, pentru că există pericolul unei noi scăderi de sezon. De altfel, în luna decembrie munceau legal în Spania 270 de mii de români și până în ianuarie 2015 a avut loc o scădere semnificativă până la 263 de mii, cu 7 mii de contracte mai puțin, în special în agricultură.

Este de așteptat ca 2015 să fie un an mai bun pentru economia spaniolă, după cum indică previziunile guvernului de la Madrid și ale Comisiei Europene, mai ales că urmează alegeri locale, regionale și generale.